Κατάρρευση της κατανάλωσης στην Ιταλία, βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία - Free Sunday
Κατάρρευση της κατανάλωσης στην Ιταλία, βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία

Κατάρρευση της κατανάλωσης στην Ιταλία, βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία

Η ιταλική οικονομία κινδυνεύει να υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με την Εμπορική Ένωση Ιταλίας Confcommercio.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Confcommercio, «με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των υπηρεσιών και επαγγελμάτων, η κρίση αυτή, με την προοπτική μακράς παράτασής της, θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα η εμπορική αυτή ένωση «θεωρεί ρεαλιστική πρόβλεψη ότι η χώρα θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει κανονικά μόνο τον Οκτώβριο». Σε αυτή την φάση, όπως τονίζεται, ο μόνος παραγωγικός τομέας, ο οποίος αυξάνει τις πωλήσεις, είναι εκείνος των τροφίμων, με άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

Γαλλία: Μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας

Η οικονομική δραστηριότητα και οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γαλλία έχουν υποχωρήσει γύρω στο 65% των φυσιολογικών τους επιπέδων λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Η υπηρεσία έδωσε την πρώτη εικόνα του αντίκτυπου της καραντίνας που εφαρμόζεται σε πανεθνικό επίπεδο κατά την δημοσίευση του μηνιαίου δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος σημειώνει την πιο απότομη πτώση που έχει καταγράψει από το 1980. Έπεσε στις 95 μονάδες από 105 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η INSEE, η οποία συνέκρινε "το επίπεδο δραστηριότητας την τρέχουσα εβδομάδα με αυτό που θα μπορούσε να υπάρχει μια 'φυσιολογική' εβδομάδα", σημείωσε επίσης ότι ο κατ'οίκον περιορισμός διάρκειας ενός μήνα θα συνεπαγόταν για στη Γαλλία χαμηλότερο ΑΕΠ κατά 3 μονάδες σε ένα έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ