O κορωνοϊός απειλεί να διαλύσει τη Νέα Υόρκη - Free Sunday
O κορωνοϊός απειλεί να διαλύσει τη Νέα Υόρκη

O κορωνοϊός απειλεί να διαλύσει τη Νέα Υόρκη

Έκκληση για ενότητα και διακομματική συνεργασία στην μάχη κατά του ιού, απηύθυνε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος κάλεσε τους επαγγελματίες του τομέα υγείας από άλλες πολιτείες, να μεταβούν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο λόγω του νέου κορονοϊού, σύστημα υγείας.

«Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια», είπε ο Κουόμο καθώς η Νέα Υόρκη μετρά ήδη 66.497 κρούσματα, 7.000 επιπλέον από προχθές Κυριακή και 1.218 θανάτους από 965.

«Σε αυτή την κατάσταση δεν υπάρχουν κόκκινες και μπλε πολιτείες, δεν υπάρχουν κόκκινα και μπλε θύματα. Είναι κόκκινα, άσπρα και μπλε. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις», είπε.

Όπως τόνισε, συμφωνεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η μάχη του νέου κορονοϊού παρομοιάζεται με πόλεμο. «Οπότε, ας δράσουμε με αυτό τον τρόπο», ανέφερε λίγη ώρα αφότου η Γουόλ Στριτ είχε κλείσει με άνοδο.

Χθες κατέπλευσε στην πόλη πλοίο-νοσοκομείο χιλίων κλινών για να ανακουφίσει κάπως τα νοσοκομεία της μεγαλούπολης, όπου συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε εσπευσμένα σε προσωρινό κέντρο νοσηλείας, ενώ σκηνές στήθηκαν στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

Χθες Δευτέρα το βράδυ, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων στις ΗΠΑ, είχε ξεπεράσει τις 3.000 ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 163.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ενημερώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο (163.429), ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν φθάσει πλέον τους 3.008 ενω το Σάββατο ήταν κάτω από 2.000.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ διότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τριπλασιάστηκε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ως χθες Δευτέρα, 1.421 πολίτες της Καλιφόρνιας είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία καθώς έχουν την ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ ο αριθμός τους ανερχόταν σε 746 πριν από τέσσερις ημέρες. Ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους προσφέρονται φροντίδες σε ΜΕΘ ανέρχεται πλέον σε 597 (από 200), πρόσθεσε. Συνολικά, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην πολιτεία έχει φθάσει τα 5.763.

Η ραγδαία αύξηση των αναγκών για νοσοκομειακή φροντίδα και ΜΕΘ οδήγησε τον Νιούσομ να στήσει εσπευσμένα ιστότοπο μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η επικοινωνία με γιατρούς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει πάρει σύνταξη, καθώς και με φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ώστε να κατευθύνονται σε νοσοκομεία και κλινικές που τους χρειάζονται. Η πολιτεία θα βοηθήσει τους απόμαχους ώστε να ενεργοποιούνται ξανά με άμεσες διαδικασίες οι άδειες τους, εξήγησε.

«Αν είσαι φοιτητής σε σχολή νοσηλευτικής, σε σχολή ιατρικής, σε χρειαζόμαστε», τόνισε ο Νιούσομ. «Αν πήρες σύνταξη τα τελευταία ένα δυο χρόνια, σε χρειαζόμαστε», επέμεινε.

Η πολιτεία ελπίζει ότι η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να βρεθεί ικανός αριθμός χεριών για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται σε 50.000 επιπλέον κρεβάτια στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Νιούσομ.