Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία, γενικός συναγερμός στις ΗΠΑ - Free Sunday
Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία, γενικός συναγερμός στις ΗΠΑ

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία, γενικός συναγερμός στις ΗΠΑ

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται σε καραντίνα: η Ισπανία έσπασε σήμερα το ημερήσιο ρεκόρ των θανάτων, ενώ στις ΗΠΑ σημαίνει γενικός συναγερμός.

Ο απολογισμός της πανδημίας επιβαρύνθηκε σήμερα με περισσότερους από 38.000 θανάτους ανά τον κόσμο, η Ιταλία ξεπέρασε το φράγμα των 11.000 νεκρών, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων και 849 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε 24 ώρες στην Ισπανία.

Στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 8.189 νεκρούς, η Ισπανία απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό.

Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Παντού όπου μαίνεται η επιδημία, αναζητείται το σημείο κορύφωσης του ρυθμού των θανάτων, που θα αναγγείλει την αντιστροφή της τάσης και την αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία, χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, η καραντίνα αρχίζει να αποδίδει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά έως δέκα ημέρες, και στην συνέχεια, ευλόγως, στην καθοδική πορεία της μετάδοσης”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι.

Η Ιταλία τήρησε σήμερα το μεσημέρι σιγή ενός λεπτού, με τις σημαίες μεσίστιες, στην μνήμη των θυμάτων της επιδημίας και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού.

«Πρέπει να επιλέξεις»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (163.000), είναι η ώρα του συναγερμού· τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ζουν πλέον υπό περιοριστικό καθεστώς, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό.

Ενα πλοίο-νοσοκομείο κατέπλευσε στην Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας. Προσωρινά νοσοκομεία έχουν στηθεί σε συνεδριακό κέντρο και κάτω από σκηνές στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

Οι γιατροί της Νέας Υόρκης φοβούνται ελλείψεις σε αναπνευστήρες. «Αν υπάρξει μεγάλη ροή ασθενών και περιορισμένος αριθμός αναπνευστήρων... από κει και πέρα πρέπει να κάνεις επιλογή”, λέει ένας νεοϋορκέζος γιατρός.

Η ανησυχία αυξάνεται επίσης στο Μέριλαντ, βόρεια της Ουάσινγκτον: 67 τρόφιμοι οίκου ευγηρίας διαγνώσθηκαν θετικοί και ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν αναφέρθηκε στο «χειρότερο σενάριο».

Για την προστασία του πληθυσμού, ο ομόλογός του στην πολιτεία της Φλόριντα αρνείται την αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που βρίσκεται στην Καραϊβική με άνω των χιλίων επιβάτες, τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς.

Και οι εργαζόμενοι της εμβληματικής αλυσίδας βιολογικών τροφίμων Whole Foods θα απεργήσουν από σήμερα ζητώντας καλύτερη αμοιβή και ενισχυμένα μέτρα προστασία και υγιεινής. Χθες , οι εργαζόμενοι των αποθηκών της Amazon στην Νέα Υόρκη και της πλατφόρμας Instacart είχαν επίσης κατέβει σε απεργία.

Στην Γαλλία, όπου περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορονοϊό στο νοσοκομείο, με ρεκόρ 418 θανάτων σε 24 ώρες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του.

«Το πρωί, όταν ξυπνάω , κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. Οταν ετοιμάζομαι, κλαίω... Εκεί στα αποδυτήρια του νοσοκομείου σκουπίζω τα δάκρυά μου. Εισπνέω. Εκπνέω. Οι άνθρωποι στα κρεβάτια τους κλαίνε επίσης και είναι δικό μου χρέος να σκουπίσω τα δάκρυά τους», έγραψε στο Facebook η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν.

Οι Γάλλοι επιφυλάσσουν κάθε βράδυ ένα χειροκρότημα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ορισμένοι όμως παραπονιούνται για την συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί τους. «Οι άνθρωποι παραμερίζουν όταν διασταυρωνόμαστε. Δεν τηρούν απόσταση ενός, αλλά τεσσάρων μέτρων», λέει μία νοσηλεύτρια στο Παρίσι.

Η Ευρώπη, η πλέον πληγείσα περιοχή του κόσμου από την πανδημία, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς το Ιράν στέλνοντας ιατρικό υλικό μέσω του μηχανισμού Instex για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι , το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν περιορισμένοι στο σπίτι ή καλούνται από τις αρχές να περιορισθούν. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν υποχρεωτική καραντίνα. Αλλοι υπόκεινται σε απαγόρευση κυκλοφορίας, ζουν σε πόλεις που βρίσκονται σε καραντίνα ή δέχονται προτροπές να περιορισθούν.

Στην Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τα 12,5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες να «πάρουν στα σοβαρά» τα περιοριστικά μέτρα. Το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας ήταν σήμερα έρημο από πεζούς. Σε άλλες όμως συνοικίες, οι περιπατητές ήσαν πολλοί. «Αν μείνουμε στο σπίτι με τους γονείς μας, θα πεθάνουμε γρηγορότερα απ΄ό,τι με τον κορονοϊό», δήλωναν τρεις νεαροί Μοσχοβίτες.

Στις φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική, η τήρηση των περιοριστικών μέτρων δεν αποτελεί προτεραιότητα.

«Δεν μας νοιάζει αυτός ο ιός, έχουμε εγγόνια να θρέψουμε!», λέει η ηλικιωμένη στην ουρά για τα επιδόματα στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής.