Λιβύη: Ο Χάφταρ επιτίθεται εν μέσω πανδημίας - Free Sunday
Λιβύη: Ο Χάφταρ επιτίθεται εν μέσω πανδημίας

Λιβύη: Ο Χάφταρ επιτίθεται εν μέσω πανδημίας

Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι άνδρες του σκότωσαν 41 μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων πιστών στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς η σύρραξη στη χώρα συνεχίζεται έναν χρόνο μετά τη δραματική κλιμάκωσή της.

Την 4η Απριλίου 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να ανατρέψουν την ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα σε πεδία μαχών, διαβεβαιώνοντας πως ανήκουν σε μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στην ΚΕΣ.

Νωρίτερα χθες, οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τρία τουρκικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αντιπάλων τους, κοντά στην πόλη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Παράλληλα επίσης χθες μεταγωγικό αεροσκάφος του ΛΕΣ καταρρίφθηκε από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΣ, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, δίνοντας όμως διαφορετικές εκδοχές για τη φύση του φορτίου του.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ ανέφεραν πως το μεταγωγικό χτυπήθηκε στην Ταρχούνα, πόλη που ο ΛΕΣ χρησιμοποιεί ως προκεχωρημένο κέντρο διοίκησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι, το αεροσκάφος μετέφερε ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Αντίθετα, σύμφωνα με δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ, μετέφερε πυρομαχικά.

 
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.