Βρετανία και Γαλλία ψάχνουν πόσοι ανέπτυξαν αντισώματα - Free Sunday
Βρετανία και Γαλλία ψάχνουν πόσοι ανέπτυξαν αντισώματα
Eurokinissi

Βρετανία και Γαλλία ψάχνουν πόσοι ανέπτυξαν αντισώματα

Επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε λύκειο στο Κρεπί-αν-Βαλουά στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού, η οποία βρέθηκε στο κέντρο της επιδημίας της Covid-19 στη Γαλλία, αποκάλυψε ότι ποσοστό 26% των καθηγητών, μαθητών και των μελών των οικογενειών τους προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.

Το ποσοστό αυτό θεωρείται εντελώς ανεπαρκές για να αιτιολογήσει την παραμικρή χαλάρωση απέναντι στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι που έκανε την έρευνα αυτή.

Πιο συγκεκριμένα το 41% των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε αυτό το λύκειο προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στη διάρκεια της επιδημίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε με τη βοήθεια τεστ εντοπισμού αντισωμάτων.

Ωστόσο μόνον το 11% των συγγενών των μαθητών (γονείς και αδέλφια) ανέπτυξε αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού.

Αυτό απέχει πολύ από το ποσοστό 60% ως 70% του γενικού πληθυσμού που είναι το επιθυμητό για να θεωρηθεί ότι υπάρχει μια επαρκής συλλογική ανοσία για να σταματήσει η επιδημία, υπό την προϋπόθεση ότι τα αντισώματα προστατεύουν πράγματι κατά του κορονοϊού και ότι η ανοσία αυτή διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής υποδεικνύουν συνεπώς ότι συλλογική ανοσία δεν θα υπάρξει γρήγορα.

Ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, υπεύθυνος της σύνταξης της μελέτης και υπεύθυνος του τμήματος Επιδημιολογίας Πρωτοεμφανιζόμενων Νόσων στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διαπιστώνει ωστόσο "τις θετικές επιδράσεις που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στην επιβράδυνση της επιδημίας" καθώς οι σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, αλλά και η καραντίνα στην περιοχή αυτή, η οποία ίσχυσε από την 1η Μαρτίου, "είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις εβδομάδες που ακολούθησαν".

Βρετανία: Έρευνα σε 20.000 νοικοκυριά

Η Βρετανία σκοπεύει να εξετάσει για την covid-19 ένα δείγμα 20.000 νοικοκυρών στην Αγγλία τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να κατανοήσει πόσο έχει εξαπλωθεί η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκονκ -που έχει δεχθεί επικρίσεις για τα περιορισμένα διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει στο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και τους κοινωνικούς λειτουργούς-- δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κατανοήσει καλύτερα το εύρος της εξάπλωσης της επιδημίας.

Περισσότεροι από 18.000 Βρετανοί έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία από την covid-19 μέχρι στιγμής και πλέον η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του lockdown.

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διενεργεί σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Μαΐου.

Είκοσι χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Αγγλία θα συμμετάσχουν στην πιλοτική έρευνα, η οποία θα επεκταθεί σε 300.000 νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία τους επόμενους 12 μήνες.

Οι συμμετέχοντες θα παρέχουν κάθε εβδομάδα δείγματα από τη μύτη και τον λαιμό τους για τουλάχιστον πέντε εβδομάδες, κάτι που θα δείχνει αν έχουν προβληθεί από τον ιό, και στη συνέχεια δείγματα κάθε μήνα για τον επόμενο χρόνο.

Ενήλικες από περίπου 1.000 νοικοκυριά θα παρέχουν επίσης δείγματα αίματος προκειμένου να φανεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό SARS-CoV-2.

“ Το να κατανοήσουμε περισσότερα για την εξάπλωση της covid-19 στον γενικό πληθυσμό και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αντισωμάτων είναι κρίσιμο μέρος της αντίδρασής μας στον ιό”, δήλωσε ο Χάνκοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ