Η Γερμανία επιστρέφει στην κανονικότητα μέσα στον Μάιο - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Η Γερμανία επιστρέφει στην κανονικότητα μέσα στον Μάιο

Η Γερμανία επιστρέφει στην κανονικότητα μέσα στον Μάιο

Μέσα στον Μάιο θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα και τα σχολεία στη Γερμανία, σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των ομοσπόνδων κρατών, η οποία θα επικυρωθεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, "ο αριθμός των νέων κρουσμάτων" της covid-19 "παρέμεινε μικρός" και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής "ένα δεύτερο κύμα" της επιδημίας.

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατών συμφώνησαν να ανοίξουν όλα τα καταστήματα και να επιτραπούν τα ερασιτεχνικά αθλήματα σε υπαίθριους χώρους υπό κάποιους όρους, ενώ τα ομόσπονδα κράτη θα αποφασίζουν από μόνα τους για το σταδιακό άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων και θα ορίζουν τυχόν κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Όλα τα σχολεία - περιλαμβανομένων των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των δημοτικών - θα μπορέσουν να ανοίξουν, υπό όρους, από την επόμενη εβδομάδα.

“Τα σχολεία θα πρέπει να καταστήσουν σταδιακά εφικτή τη φοίτηση όλων των μαθητών, σεβόμενα τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης”, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Ήδη άνοιξαντα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ για τα πανεπιστήμια, θα αποφασίσουν τα ομόσπονδα κράτη,

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα από 800 τετραγωνικά μέτρα, καθώς τα μικρότερα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν, “θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα, σεβόμενα τους κανόνες υγιεινής και επιβάλλοντας ελέγχους στην είσοδο των καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές”.

Ο τομέας της εστίασης θα ανοίξει από τις 9 Μαΐου και οι τοπικές κυβερνήσεις θα αποφασίσουν για την επαναλειτουργία των μπαρ, των καφέ και των ξενοδοχείων, τα οποία έχουν κάνει, στη Βαυαρία.

Το ίδιο θα συμβεί και για τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τα νυχτερινά κέντρα και τα στάδια αλλά μέχρι τέλος Αυγούστου απαγορεύονται οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές ή εορταστικές συγκεντρώσεις.

Εξάλλου προβλέπεται να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ανεστάλη λόγω της covid-19, προκειμένου να "περιοριστεί η οικονομική ζημιά" που έχει προκληθεί. Η συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι αγώνες αναμένεται να διευκρινιστεί στην τηλεδιάσκεψη σήμερα, αν και γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για την 21η Μαΐου.

Ωστόσο προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του κορονοϊού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές κυβερνήσεις, συμφώνησαν στις προκαταρκτικές τους συνομιλίες ότι εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξηθεί με τη χαλάρωση των μέτρων, να επανέλθουν αμέσως οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.

Το όριο που σχεδιάζεται να τεθεί είναι “περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες” στην κοινότητα ενώ εφόσον εμφανιστεί μια περιορισμένη εστία μολύνσεων, όπως για παράδειγμα σε έναν οίκο ευγηρίας, οι περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για όλη την κοινότητα, αλλά μόνο για το ίδρυμα.

“Αν υπάρξει μεγάλο ξέσπασμα σε επίπεδο κρατιδίου και δεν είναι ξεκάθαρη η αλυσίδα των μολύνσεων, θα πρέπει τεθούν ξανά σε εφαρμογή στην περιοχή γενικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ίσχυαν στη Γερμανία πριν την 20η Απριλίου”, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Συνολικά η Γερμανία έχει καταγράψει 164.807 κρούσματα και 6.996 θανάτους.