Ο Μακρόν κρατάει κλειστά πάρκα και πλατείες στο Παρίσι - Free Sunday
Ο Μακρόν κρατάει κλειστά πάρκα και πλατείες στο Παρίσι

Ο Μακρόν κρατάει κλειστά πάρκα και πλατείες στο Παρίσι

Κλειστά παραμένουν πάρκα και κήποι στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του γαλλικής πρωτεύουσας ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων από τον κορονοϊό την ώρα που η Γαλλία χαλαρώνει σταδιακά το lockdown, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν

Ο Βεράν αντέδρασε αφού η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ζήτησε μέσω του Twitter να ανοίξουν και πάλι τα πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας, που είναι κλειστά από τις 17 Μαρτίου, με την προϋπόθεση πως οι άνθρωποι που θα πηγαίνουν σ' αυτά θα φορούν μάσκες προστασίας με αποτέλεσμα πλήθη Παριζιάνων να συγκεντρωθούν την Δευτέρα, στις όχθες του καναλιού Σεν Μαρτέν και στις όχθες του Σηκουάνα για να γιορτάσουν τη χαλάρωση του lockdown.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ζήτησε αργότερα από την αστυνομία του Παρισιού να απαγορεύσει τα ποτά στο κανάλι Σεν Μαρτέν και στις όχθες του Σηκουάνα.

«Δεν έχει τελειώσει. Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ... Σχετικά με τις εικόνες στις όχθες του Σηκουάνα στις οποίες αναφέρεσθε ... μπορεί κανείς να κατανοήσει, όμως αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Βεράν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λιμέιγ-Μπρεβάν, στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς.

«Όχι, δεν θα ανοίξουμε τα πάρκα και τους κήπους στο Παρίσι, στην Ιλ-ντε-Φρανς και σε περιφέρειες που είναι χαρακτηρισμένες ως κόκκινες, επειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά δελεαστικό με τον ήλιο που έχουμε σήμερα να συγκεντρωθούν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι και να μην γίνουν σεβαστά το όριο των 10 ατόμων καθώς και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης».

Η Γαλλία έχει τώρα χωρισθεί σε «πράσινες ζώνες», όπου τα ποσοστά της λοίμωξης είναι χαμηλά, και σε «κόκκινες ζώνες», στις οποίες περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού και τα ποσοστά είναι εκεί υψηλότερα και ισχύουν περισσότεροι περιορισμοί.

Νωρίτερα η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ζήτησε επίσης να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα πάρκα και τους κήπους της γαλλικής πρωτεύουσας που θα ανοίξουν για περίπατο, αλλά επίσης και στους δρόμους της πόλης.

«Δεδομένων των αναγκών των Παριζιάνων, διότι το Παρίσι είναι μία πολύ πυκνοκατοικημένη πόλη, ανανεώνω το αίτημα να ανοίξουν τα πάρκα και οι κήποι με υποχρεωτική την χρήση μάσκας, πράγμα που θα πρέπει να ισχύει σε όλους τους δρόμους της πόλης μας», έγραψε στο Twitter η Αν Ινταλγκό.

Από την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων, χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα δημόσια μέσα μεταφοράς, όχι όμως και στους δημόσιους χώρους, για τους οποίους υπάρχει ωστόσο σύσταση.

ο δάσος της Βουλόνης είναι ανοικτό στους περιπατητές, όχι όμως και τα πάρκα και οι κήποι: η κατάταξη της πρωτεύουσας στις κόκκινες περιοχές της επιδημίας «επιβάλλει να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε την Παρασκευή η δήμαρχος του Παρισιού.

Ομως, οι κάτοικοι του Παρισιού θέλοντας να απολαύσουν την καλοκαιρία, ελλείψει πάρκων και κήπων, συνωστίσθηκαν στο κανάλι σεν Μαρτέν, επωφελούμενοι από την πρώτη ημέρα άρσης των απαγορεύσεων, μέχρι να παρέμβει η αστυνομία. Από σήμερα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στο κανάλι.

Η Γαλλία ανησυχεί για δεύτερο κύμα της επιδημίας, όπως συνέβη στην Γερμανία και την Νότια Κορέα.

Αλλωστε, ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο Ζαν Καστέξ, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες ότι «πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την επιβολή νέων επειγόντων περιοριστικών μέτρων».