Ποιος δεν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό; - Free Sunday
Ποιος δεν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Ποιος δεν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Την ώρα που η επιστήμη τρέχει σε μια πρωτοφανή κούρσα για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων για τον κορονοϊό, κάτι άσχημο σιγοβράζει σε πολλές κοινωνίες και απειλεί να καθυστερήσει τις προσπάθειες. Το ζήτημα είναι αν αρκετοί πολίτες θα φροντίσουν να εμβολιαστούν, όποτε κι αν γίνει τελικά διαθέσιμο το εμβόλιο, ή αν η συνωμοσιολογία θα εμποδίσει τις κοινωνίες να αναπτύξουν ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού.

Ο κίνδυνος είναι ήδη εμφανής στις ΗΠΑ, όπου ένας στους πέντε δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση της YouGov για τη Yahoo στα μέσα του μήνα. Γνωρίζουμε όμως ότι και στην Ευρώπη υπάρχει ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα, στο οποίο αποδόθηκαν ευθύνες για πρόσφατες επιδημίες ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη φορά η κατάσταση δεν αποκλείεται να αποδειχθεί χειρότερη. Ο φόβος για τα εμβόλια έρχεται να συνδυαστεί με νέες θεωρίες συνωμοσίας, που θέλουν την πανδημία να σχεδιάστηκε ακριβώς για να εμβολιαστούμε και να αποκομίσουν κάποιοι κέρδος. Η παραφιλολογία εμπλουτίζεται με εμβόλια του Μπιλ Γκέιτς στα οποία κρύβονται μικροσκοπικά «τσιπάκια» για παρακολούθηση, μια παρανοϊκή ερμηνεία που πυροδοτήθηκε από μια μικρή μελέτη για εμβόλια που αφήνουν ένα αόρατο ίχνος στο δέρμα, προκειμένου να παρακολουθείται ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το θέμα του εμβολίου για την Covid-19 έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα και για μια μικρή αλλά σημαντική μερίδα υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών Αμερικανών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεσηκωθεί γενικά κατά των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Συντηρητικές ομάδες στο Facebook που απαιτούν την «απελευθέρωση» της οικονομίας στρέφονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, και κατά των εμβολίων, λαμβάνοντας ως αφορμή την «Επιχείρηση Warp Speed» που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ταχεία ανάπτυξη και διάθεση εμβολίου. Το επιχείρημα εδώ είναι ότι ταχεία έγκριση σημαίνει έλλειψη ασφάλειας και ισοδυναμεί με πειραματισμό στον γενικό πληθυσμό. Ο Άντονι Φάουτσι του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), κάτι σαν τον Αμερικανό Τσιόδρα, εξέφρασε στην «Washington Post» την ανησυχία του για την παρανόηση και διευκρίνισε ότι αυτό που διακυβεύεται σε αυτή την «ταχεία» διαδικασία δεν είναι η ασφάλεια αλλά η οικονομική επένδυση στην ανάπτυξη εμβολίων.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα ζει και βασιλεύει και πιθανότατα θα επηρεάσει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε Ευρώπη και Αμερική. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, για να προστατευτεί ο πληθυσμός από μαζικά κύματα κρουσμάτων απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο θα έχουν διαμορφωθεί και οι σωστές ισορροπίες αντιλήψεων.