Μόσχα και Άγκυρα μοιράζουν την τράπουλα στη Λιβύη - Free Sunday
Μόσχα και Άγκυρα μοιράζουν την τράπουλα στη Λιβύη

Μόσχα και Άγκυρα μοιράζουν την τράπουλα στη Λιβύη

Η επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, κατά της Τρίπολης μοιάζει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο έπειτα από σειρά αποτυχιών και την αποχώρηση εκατοντάδων ρώσων μισθοφόρων από τις γραμμές του μετώπου νότια της πρωτεύουσας.

Ωστόσο χθες, η Ουάσινγτον κατηγόρησε την Μόσχα για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών προς υποστήριξιν της επίθεσης του Χάφταρ κατά της πρωτεύουσας, έδρας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.

Υπάρχει συμφωνία Μόσχας-Αγκυρας;

Την Δευτέρα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης έδωσαν τελεσίγραφο 72 ωρών στις δυνάμεις του Χάφταρ για να αποσυρθούν από την περιοχή της πρωτεύουσας , όπου η GNA ελέγχει τον εναέριο χώρο χάρη στην τουρκική υποστήριξη.

Το τελεσίγραφο εστάλη λίγο μετά την κατάληψη από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης της αεροπορικής βάσης Αλ-Ουατίγια, σημαντικής βάσης οπισθοφυλακής των δυνάμεων του Χάφταρ, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, απέναντι στις πρόσφατες νίκες των δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολης , η Μόσχα και η Αγκυρα έφθασαν σε συμφωνία να αποφύγουν απευθείας μεταξύ τους σύγκρουση επί του λιβυκού εδάφους.

Ετσι, η αποχώρηση, στο διάστημα ανάμεσα στην Κυριακή και την Τρίτη, των μισθοφόρων της προσκείμενης στο Κρεμλίνο ομάδας Wagner είναι προϊόν συντονισμένης δράσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Αγκυρα, σύμφωνα με τον Jalel Harchaoui ερευνητή του Ινστιτούτου Clingendael της Χάγης.

Μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη του ρωσικού στρατού στην στρατιωτική βάση Αλ-Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη.

Και ρωσικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για «να αποτρέψουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης να προωθηθούν πέραν των ορίων της περιφέρειας της πρωτεύουσας», σύμφωνα με τον Wolfram Lacher, ερευνητή του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφαλείας.

«Η διακοπή των πληγμάτων των τουρκικών drones κατά την διάρκεια της αποχώρησης των ρώσων μισθοφόρων ... δείχνει ότι υπάρχει ρωσο-τουρκική συμφωνία», παρατηρεί. «Η Τουρκία και η Ρωσία προσπαθούν να κατανείμουν ζώνες επιρροής στην Λιβύη».

«Αλλά μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν άλλες ξένες δυνάμεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Γαλλία», που υποστήριξαν ή υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, εξηγεί ο ερευνητής.

Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τορπιλίσουν την ρωσο-τουρκική συμφωνία στην Λιβύη, διότι τις περιθωριοποιεί και δίνει στην Ρωσία και την Τουρκία μακροπρόθεσμη επιρροή» στην Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ