Βρετανία: Έως τον Οκτώβριο το πρόγραμμα στήριξης μισθωτών - Free Sunday
Βρετανία: Έως τον Οκτώβριο το πρόγραμμα στήριξης μισθωτών

Βρετανία: Έως τον Οκτώβριο το πρόγραμμα στήριξης μισθωτών

Από το Σεπτέμβριο, οι εργοδότες θα πρέπει να συνεισφέρουν κατά 10% στο επίδομα αποζημίωσης του μισθού των υπαλλήλων τους, που σήμερα λαμβάνουν από την κυβέρνηση (το 80% του μισθού ή μέχρι 2.500 λίρες), εξαιτίας της αναγκαστικής υποχρεωτικής άδειας στην οποία βρίσκονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τον Οκτώβριο η συνεισφορά των εργοδοτών θα ανέλθει στο 20% (το ένα πέμπτο), ενώ στο τέλος του μήνα το συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης θα λήξει, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία.

Τον Ιούνιο και Ιούλιο, οι εργοδότες δεν θα κληθούν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα, αλλά τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές για την ασφάλεια και την σύνταξη των εργαζομένων τους (που αντιστοιχούν στο 5%). Επίσης από την 1η Ιουλίου το πρόγραμμα κρατικής αποζημίωσης των μισθών θα γίνει ευέλικτο, δηλαδή οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να καλέσουν τους υπαλλήλους τους στην δουλειά για κάποιες μέρες ανά εβδομάδα, για τις οποίες θα πληρώνονται από την επιχείρηση.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα παραταθεί με την δεύτερη και τελευταία επιχορήγηση που θα καλύπτει τρεις μήνες και θα δοθεί εφάπαξ, τον Αύγουστο, υπολογίζοντας τον μέσο όρο των κερδών ενός μήνα.

Μέχρι στιγμής 8,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι διεκδίκησαν το κρατικό επίδομα που καλύπτει το 80% του μισθού τους, και το κόστος του προγράμματος έχει ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ το πρόγραμμα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων κόστισε σχεδόν 7 δισεκατομμύρια.

Πηγή: ΑΜΠΕ