Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωρούν στις έρευνες για πετρέλαιο στην αν. Μεσόγειο - Free Sunday
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωρούν στις έρευνες για πετρέλαιο στην αν. Μεσόγειο

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωρούν στις έρευνες για πετρέλαιο στην αν. Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβε το κεντρικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει όλη τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και μαχητών στη Λιβύη παρά το εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στη χώρα, απειλούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι κρίσιμη εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να χωριστεί η Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. «Όλοι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να χάσουν έδαφος, όμως το έδαφος που ελέγχεις ενισχύει τη θέση σου στο τραπέζι» επεσήμανε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι Ερντογάν και Σάρατζ θα συζητήσουν τόσο την στρατηγική όσο και την κατάσταση στο πεδίο.

Η επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα πραγματοποιείται μετά τις διάφορες διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση όσο και από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης ταξίδεψαν στο εξωτερικό για συναντήσεις που φιλοξένησαν ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Άχμεντ Μάιτικ και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιγιάλα ταξίδεψαν στη Μόσχα, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ αυτός μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.