Ο Μπάιντεν κερδίζει αλλά ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα στη διαχείριση της οικονομίας - Free Sunday
Ο Μπάιντεν κερδίζει αλλά ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα στη διαχείριση της οικονομίας

Ο Μπάιντεν κερδίζει αλλά ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα στη διαχείριση της οικονομίας

Μείωση κατά τρεις μονάδες της διαφοράς από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν, πέτυχε ο πρόεδρος Τραμπ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από την 11η ως τη 15η Ιουνίου, δείχνει πως εάν οι εκλογές διεξάγονταν χθες, ο Μπάιντεν θα κέρδιζε με το 49% των ψήφων, έναντι 41% του Τραμπ, ενώ τον προηγούμενο μήνα το προβάδισμα στη δημοσκόπηση του ίδιου πανεπιστημίου ήταν της τάξης των 11 μονάδων.

Συνολικά το 42% εγκρίνει το έργο του Τραμπ, το 55% το αποδοκιμάζει ενώ το 52% εγκρίνει τον τρόπο που ο Τραμπ χειρίζεται την αμερικανική οικονομία ενώ το 45% να τον απορρίπτει αλλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και στις διαδηλώσεις και τις ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που ανακίνησε τα ζητήματα των φυλετικών σχέσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ, οι μισοί και πλέον ερωτηθέντες αποδοκίμασαν τους χειρισμούς του.

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είναι για το πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα τους σήμερα, το 25% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν απάντησε ότι είναι από λίγο ως πολύ ικανοποιημένο, ενώ το 71% εξέφρασε δυσαρέσκεια.

Στους υποστηρικτές των Δημοκρατικών, το 93% ανέφερε ότι θα ψήφιζε τον Μπάιντεν (το 4% θα επέλεγε τον αντίπαλό του), εξ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων το 92% θα προτιμούσε τον Τραμπ (7% τον Μπάιντεν), ενώ όσοι δήλωσαν ανεξάρτητοι είναι διχασμένοι, με το 43% να δηλώνει πως θα ψήφιζε τον Μπάιντεν και το 40% τον Τραμπ.

«Η χώρα βολοδέρνει από έναν δολοφονικό ιό στις ταραχές, σ’ έναν άσχημο διχασμό και στην αναταραχή, μολαταύτα η εικόνα της κούρσας για την προεδρία είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή του Φεβρουαρίου», σχολίασε ο Τιμ Μαλόι, αναλυτής του Κουίνιπιακ.

Στην έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ συμμετείχαν 1.332 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι από όλες τις ΗΠΑ. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ∓ 2,7%.