Εμπλοκή λόγω ρατσισμού στον διορισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας - Free Sunday
Εμπλοκή λόγω ρατσισμού στον διορισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας

Εμπλοκή λόγω ρατσισμού στον διορισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η ένωση που εκπροσωπεί το προσωπικό της εισηγήθηκε χθες Τετάρτη

Να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού παιδείας της Βραζιλίας, Άμπραχαμ Βάιντραουμπ για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζήτησε με επιστολή που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η Ένωση των Υπαλλήλων του Οργανισμού επικαλούμενη ρατσιστικά σχόλια που έκανε πρόσφατα.

Ο Βάιντραουμπ, ένας από τους πιο προβεβλημένους ακροδεξιούς ιδεολόγους της κυβέρνησης Μπολσονάρου στη Βραζιλία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από το αξίωμα του υπουργού Παιδείας και ότι πρόκειται να αναλάβει θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε βάρος του διενεργείται έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλεσε τα μέλη του «αλήτες», προσθέτοντας πως αν είχε τη δυνατότητα θα τα έριχνε στη φυλακή, σχόλιο που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε ευρεία διάδοση το τελευταίο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προέτρεψαν την επιτροπή δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού να θέσει υπό αναστολή τον διορισμό του Βάιντραουμπ όσο μελετά εάν οι απόψεις που έχει εκφράσει συμμορφώνονται προς τον κανονισμό σε ισχύ για τους διευθυντές.

Οι εργαζόμενοι της Παγκόσμιας Τράπεζας επισήμαναν αναρτήσεις του Βάιντραουμπ στο Twitter, με τις οποίες μεταξύ άλλων χλεύαζε την κινεζική προφορά («Βλαζιλία»), κατηγορούσε την Κίνα πως προκάλεσε εσκεμμένα την πανδημία του κορονοϊού και αποφαινόταν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιδιώκει παγκόσμια κυριαρχία.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν επίσης τα σχόλια του βραζιλιάνου πρώην υπουργού Παιδείας εναντίον της προστασίας των μειονοτήτων, καθώς και το γεγονός ότι η τελευταία του ενέργεια προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση ήταν να ανακαλέσει τις ποσοστώσεις για τα μέλη των μειονοτήτων μεταξύ των εισακτέων στα βραζιλιάνικα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε απαντητική επιστολή του προς το προσωπικό, ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του διεθνούς θεσμού, ο Γκίντερ Σενλάιτνερ, διαβεβαίωσε πως η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα ανεχόταν ρατσιστικά σχόλια από οποιονδήποτε υπηρετεί σε αυτήν, πόσο μάλλον εκτελεστικών διευθυντών.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ούτε η διοίκηση της τράπεζας, ούτε η επιτροπή δεοντολογίας μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων και εκλογής εκτελεστικών διευθυντών. Τα πρόσωπα αυτά επιπλέον υποχρεούνται να τηρούν τον κανονισμό των υπαλλήλων και των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας αφού αναλάβουν θέσεις στον θεσμό, διευκρίνισε.

Η Βραζιλία έχει τις ψήφους στην ομάδα των εννέα κρατών που θα κληθεί να αναδείξει το πρόσωπο το οποίο θα πληρώσει μια κενή θέση εκτελεστικού διευθυντή. Κατά συνέπεια, ο Βάιντραουμπ πιθανόν θα εκλεγεί και θα αναλάβει εκτελεστικός διευθυντής ως το τέλος της τρέχουσας θητείας την 31η Οκτωβρίου.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει άλλη μια έρευνα στη Βραζιλία, από το ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά τον σάλο που προκάλεσε το ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ με διπλωματικό διαβατήριο, παρότι είχε ήδη εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Ο Βάιντραουμπ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια χθες.