Με 500 πιστούς η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί - Ημέρα πένθους στις ΗΠΑ - Free Sunday
Με 500 πιστούς η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί - Ημέρα πένθους στις ΗΠΑ

Με 500 πιστούς η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί - Ημέρα πένθους στις ΗΠΑ

To πρόγραμμα για την προσευχή που θα διεξαχθεί στην Αγιά Σοφιά ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Την πρώτη προσευχή θα τελέσει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς θα βρίσκονται 500 άτομα, ενώ θα συγκεντρωθεί πολύ περισσότερος κόσμος στην πλατεία μπροστά στο κτήριο για τη μαζική προσευχή.Υπενθυμίζεται ότι ο Ερμπάς επιθεώρησε την περασμένη Κυριακή το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

«Στο τζαμί Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως από τις 24 Ιουλίου, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλί Ερμπάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, “επειδή από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας”.

Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο, ενώ θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. και τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με την μουσουλμανική πλέον ταυτότητα του χώρου θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Την ίδια μέρα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερική με απόφαση της Ιερας Συνοδου αποφάσισε να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της ενώ, ταυτόχρονα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε χθες με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και έντονης θλίψης για την «αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας».

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου απευθυνόμενα -με εγκύκλιό τους- προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κάνουν λόγο για τα «εγκαίνια» ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία μας, αρνούμενοι να υποχωρήσουν από τις δίκαιες επιδιώξεις τους.

«Ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας σας και του πόνου σας», σημειώνουν οι ελληνορθόδοξοι ιεράρχες της Αμερικής, καλώντας επιπρόσθετα όλους τους κληρικούς και όλους τους πιστούς σε κάθε εκκλησία της Αρχιεπισκοπής να ψάλλουν το απόγευμα της 24ης Ιουλίου τον Ακάθιστο Ύμνο, όπως ακριβώς τον ψάλλουν την Παρασκευή της Ε' Εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.