Ο Ερντογάν μετατρέπει την προσευχή στην Αγ.Σοφία σε εκδήλωση πολιτικής στήριξης του - Free Sunday
Ο Ερντογάν μετατρέπει την προσευχή στην Αγ.Σοφία σε εκδήλωση πολιτικής στήριξης του

Ο Ερντογάν μετατρέπει την προσευχή στην Αγ.Σοφία σε εκδήλωση πολιτικής στήριξης του

Επευφημούμενος από τους χιλιάδες Τούρκους που έχουν συρρεύσει έξω από την Αγία Σοφία, το εσωτερικό της οποίας είναι πλέον είναι στρωμένο με πετρόλ χαλιά, μπήκε λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι στον χώρο, ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος χθες επιθεώρησε προσωπικά τις προετοιμασίες, πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται. 

Ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ έχουν προσκληθεί στα σημερινά «εγκαίνια» της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί ενώ χιλιάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει από τη νύχτα περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες στις 10 το πρωί για την προσευχή της Παρασκευής, mε μπλούζες που έχουν τυπωμένες τις μορφές του Ερντογάν και του Μωάμεθ του Πορθητή μαζί με το μήνυμα «σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγιά Σοφιάς».

Στην προσευχή την οποία τελεί ο επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, θα συμμετάσχουν 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο εθνικιστής συνεργάτης του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Υπουργοί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ ενώ ο Τούρκος πρέδρος δεν αποκλείεται να απευθύνει και διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προβλέπονται μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.