Εξήντα νεκροί και 60 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε χωριό στο Σουδάν - Free Sunday
Εξήντα νεκροί και 60 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε χωριό στο Σουδάν

Εξήντα νεκροί και 60 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε χωριό στο Σουδάν

Πάνω από 60 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη της φυλής Μασαλίτ έχασαν τη ζωή τους, όταν περίπου 500 ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του χωριού Μαστέρι, 48 χιλιόμετρα από την Ελ Τζενέινα, στο Δυτικό Νταρφούρ.

Ήταν το πιο αιματηρό επεισόδιο στις πέντε περιφέρειες του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, όπου ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτυχθούν αστυνομικοί και στρατιωτικοί «για να προστατεύσουν τους πολίτες και να ασφαλίσουν την αγροτική περίοδο»

Ο στόχος είναι να αποτραπούν νέα ξεσπάσματα της ενδημικής βίας ανάμεσα σε αραβικές νομαδικές φυλές και αγρότες που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές, όπως αυτοί που δέχτηκαν την τελευταία επίθεση για τα δικαιώματα στη γη και στο νερό.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν περίπου εξήντα άτομα ενώ όπως ανέφερε χθες Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στο Χαρτούμ, πολλά σπίτια όπως και περίπου η μισή αγορά του χωριού λεηλατήθηκαν.

«Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μιας σειράς 7 βίαιων επεισοδίων μεταξύ της 19ης και της 26ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς, πυρπόληση χωριών και σπιτιών, καθώς και πρόκληση ζημιών σε αγορές και καταστήματα» διευκρίνισε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, «αυτή η κλιμάκωση της βίας σε διάφορα τμήματα του Νταρφούρ προκαλεί εκτοπισμό του πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική σεζόν», που συμπίπτει με την περίοδο των βροχών.

Στα πέντε τμήματα του Νταρφούρ, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπομένουν την πείνα, εκ των οποίων 545.000 μόνο στο Δυτικό Νταρφούρ.

Στο Νότιο Νταρφούρ, τουλάχιστον 20 χωρικοί δολοφονήθηκαν την Παρασκευή από ένοπλους, καθώς επέστρεφαν στα χωράφια τους έπειτα από δεκαπέντε χρόνια απουσίας, σύμφωνα με τοπικό φύλαρχο.

Οι χωρικοί που δολοφονήθηκαν την Παρασκευή είχαν λάβει άδεια να επιστρέψουν δυνάμει συμφωνίας που συνήφθη πριν από δύο μήνες, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, με αυτούς που είχαν εγκατασταθεί στα εδάφη τους κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο Νταρφούρ.

Χθες Κυριακή τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σκοτώθηκαν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των διενέξεων μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων στην περιοχή Αλ Τζαρφ στο Βόρειο Νταρφούρ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA, το οποίο διευκρίνισε ότι επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και χώρισαν τις δύο αντίπαλες πλευρές.