Γαλλία: Η μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών ήταν μικρότερη της αναμενόμενης - Free Sunday
Γαλλία: Η μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών ήταν μικρότερη της αναμενόμενης

Γαλλία: Η μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών ήταν μικρότερη της αναμενόμενης

Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, κατέγραψε η Γαλλία όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) το οποίο όμως διευκρίνισε ότι η μείωση ήταν μικρότερη από το 17% που την υπολόγιζε τον Ιούνιο).

Το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια υποχώρηση, η οποία συνδυάστηκε και με αναθεώρηση της εκτίμησης για το πρώτο τρίμηνο, οπότε η πτώση ήταν 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολογιζόταν ως τώρα.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.

Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των ‘μη απαραίτητων’ δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», εξήγησε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.

Η πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση που είχε καταγραφεί στη Γαλλία προτού τη χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού ανάγεται στο δεύτερο τρίμηνο του 1968 και οφειλόταν στη γενική απεργία του Μαΐου, αλλά είχε ακολουθηθεί από ανάπτυξη 8% το καλοκαίρι.

Οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας λένε ότι το τρίτο τρίμηνο θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το INSEE, το 16% κατά την Natixis και το 14% με βάση την Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France).