Βηρυτός: Μία Ελληνίδα νεκρή επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ - Free Sunday
Βηρυτός: Μία Ελληνίδα νεκρή επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ
REUTERS/MOHAMED AZAKIR

Βηρυτός: Μία Ελληνίδα νεκρή επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ

Τον θάνατο μιας Ελληνίδας από την έκρηξη στον Λίβανο επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

«Εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον Λίβανο», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται από σήμερα το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου. Η αποστολή στον τόπο της τραγωδίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για αποστολή άμεσης ελληνικής βοήθειας.

Μιλώτας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται από σήμερα το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου , ανέφερε αρχών του Λιβάνου. Η αποστολή στον τόπο της τραγωδίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για αποστολή άμεσης ελληνικής βοήθειας.

«Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική» περιέγραψε ο κ. Φραγκογιάννης εξηγώντας ότι και στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε σήμερα εκεί τόσο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμύνης Zeina Adra Akar, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Charbel Wehbi, του διεμήνυσαν ότι το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης στο λιμάνι της πόλης είναι καταστροφικό, υπάρχουν πάνω από 100.000 κάτοικοι που έχουν μείνει χωρίς σπίτι ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους Έλληνες της Βηρυτού ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι σύμφωνα με τις διπλωματικές μας αρχές -τις οποίες ευχαρίστησε- μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε τραυματίες εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο» τόνισε ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ελληνικού λαού στο Λίβανο.

«Θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είναι δραματική η κατάσταση, ζητάνε ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομειακή φροντίδα και βοήθεια από την ΕΕ» είπε.

Ειδικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη περιέγραψε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε στις πολιτικές του συναντήσεις τέσσερα από τα νοσοκομεία είναι κατεστραμμένα, ενώ αυτά που λειτουργούν δεν μπορούν να αντέξουν τον τεράστιο όγκο των τραυματιών.

Τέλος αναφέρθηκε στην δύσκολη θέση του Λιβάνου, μιας χώρας που ήδη μαστιζόταν από βαθιά οικονομική κρίση. «Είναι δύσκολα τα πράγματα» είπε «πρέπει να σταθούμε δίπλα στο Λίβανο για να μην έχουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι ανεξέλεγκτες στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ