Ο Τραμπ αμφισβητεί προκαταβολικά την ήττα του - Free Sunday
Ο Τραμπ αμφισβητεί προκαταβολικά την ήττα του

Ο Τραμπ αμφισβητεί προκαταβολικά την ήττα του

«Ο μοναδικός τρόπος να μας πάρουν τη νίκη είναι να κάνουν νοθεία», είπε μιλώντας στο Εθνικό Συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι «θα νικήσουμε».

Μιλώντας στο συνέδριο, αφού επικυρώθηκε η υποψηφιότητα του, ο κ.Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η επιστολική ψηφοφορία, πολύ συνηθισμένη μέθοδος συμμετοχής στις εκλογές στις ΗΠΑ, που όμως φέτος αναμένεται να είναι πολύ πιο ευρεία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να πολλαπλασιάσει τις παρατυπίες και τις απάτες, παρά το ότι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των εκλογών ωστόσο επισημαίνουν ότι οι παρατυπίες, πολύ περισσότερο η νοθεία, είναι πολύ σπάνια φαινόμενα στη χώρα.

Τα συνέδριο, όπως και εκείνο των Δημοκρατικών έχει μειωμένη φυσική παρουσία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 176.000 Αμερικανούς, κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και καταβαράθρωσε το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου.

Ο Τραμπ περιέγραψε την αντίδραση των κυβερνητών των πολιτειών στην πανδημία με στενά κομματικούς όρους και παρουσίασε τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις πολλών ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας ως απόπειρες επηρεασμού των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν την COVID για να κλέψουν τις εκλογές», είπε ο Τραμπ. «Χρησιμοποιούν την COVID για στερήσουν με απάτη από τον Αμερικανικό λαό (...) δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

Ο 77χρομος υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ετών, προηγείται του 74χρονου Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε πολλές από τις πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η έμφαση δίνεται σε θέματα που άπτονται του «νόμου και τάξης», του δικαιώματος της οπλοκατοχής, των μειώσεων φόρων, των «ξεχασμένων» Αμερικανών και Αμερικανίδων.

Ο Μαρκ και η Πατρίσια Μακλόσκι - το ζευγάρι λευκών που απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων όταν έβγαλε όπλα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των ανισοτήτων και του ρατσισμού μπροστά στο σπίτι του, στην πολιτεία Μιζούρι, τον Ιούνιο - θα μιλήσουν στο συνέδριο.

Θα παρουσιάσουν τον Μπάιντεν ως κάποιον που θέλει να προστατεύσει «τους κακοποιούς από τους τίμιους πολίτες». «Μην απατάσθε: όπου κι αν ζείτε, η οικογένειά σας δεν θα είναι ασφαλής στην Αμερική των ριζοσπαστών Δημοκρατών».

Γιατροί και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να επαινέσουν εξάλλου την πολιτική του Τραμπ διότι «έσωσε ζωές» αλλά και την περιουσία τους. Αναμένεται ακόμη να τοποθετηθούν υπέρ του Τραμπ γυναίκες, όπως η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, η οποία θα πει πως ο πρόεδρος «όρθωσε το ανάστημά του για την Αμερική» στη διεθνή αρένα.

Το συνέδριό του δεν θα υπερψηφίσει εφέτος κείμενο-πλατφόρμα, εκφράζοντας αντ’ αυτού απλά την υποστήριξή του στην πολιτική του Τραμπ. Η εκστρατεία του προέδρου έδωσε στη δημοσιότητα σειρά μάλλον γενικόλογων εξαγγελιών, όπως η «δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας σε 10 μήνες».

Αντίθετα με το συνέδριο των Δημοκρατικών, δεν θα μιλήσουν εν ζωή πρώην πρόεδροι ή πρώην υποψήφιοι πρόεδροι.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξέφρασε την πίστη του στον Τραμπ στη δική του, σύντομη παρέμβαση. «Η Αμερική χρειάζεται ακόμη τέσσερα χρόνια τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο», έκρινε.

«Άκουσα την περασμένη εβδομάδα ότι διακυβεύεται η δημοκρατία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι διακυβεύονται η οικονομία, ο νόμος και η τάξη», πρόσθεσε ο Πενς δηκτικά, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων είναι πως έγινε υπόθεση πολύ οικογενειακή: πέραν της συζύγου του Τραμπ, της πρώτης κυρίας Μελάνιας, θα εκφραστούν στο βήμα τέσσερα παιδιά του, ο Ντόναλντ ο νεότερος, ο Έρικ, η Τίφανι και η Ιβάνκα.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποδεχθεί τυπικά, για δεύτερη φορά, το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μεθαύριο Πέμπτη, εκφωνώντας ομιλία σε έναν από τους κήπους του Λευκού Οίκου.