Ο Λουκασένκο συνέλαβε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν διαφύγει στην Ουκρανία - Free Sunday
Ο Λουκασένκο συνέλαβε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν διαφύγει στην Ουκρανία

Ο Λουκασένκο συνέλαβε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν διαφύγει στην Ουκρανία

Τη σύλληψη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, της Μαρία Κολέσνικοβα, μέλους του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα και να περάσει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή της χώρας, σύμφωνα με την οποία δύο άλλα μέλη του Συμβουλίου, ο Άντον Ροντέκοφ και ο Ιβάν Κραβτσόφ. κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Νωρίτερα η κρατική τηλεόραση είχε διαψεύσει την καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι μασκοφόροι είχαν συλλάβει την 38χρονη Κολέσνικοβα χθες, Δευτέρα, στο κέντρο του Μινσκ και την πήραν μαζί τους μ' ένα βαν και ότι άλλα δύο στελέχη της αντιπολίτευσης εξαφανίσθηκαν αργότερα και είχε μεταδώσει ότι οι αρχές βρήκαν την Κολέσνικοβα σε αυτοκίνητο, με το οποίο προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα, και την απομάκρυναν απ' αυτό.

"Η Κολέσνικοβα κρατείται τώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της λευκορωσικής μεθοριακής υπηρεσίας Άντον Μπιτσκόφσκι ο οποίος ανακοίνωσε ότι "έχει κινηθεί διαδικασία για να αποτιμηθεί η κατάσταση από νομικής άποψης".

Ουκρανοί μεθοριακοί αξιωματικοί επιβεβαίωσαν ότι η Κολέσνικοβα έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά δεν πέρασε στη χώρα.

Η 38χρονη Κολεσνίκοβα ήταν η τελευταία από τις τρεις γυναίκες στην ηγεσία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και που παρέμενε στην χώρα καθώς οι άλλες δύο, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και η Βερόνικα Τσέπκαλο, αυτοεξορίστηκαν.