Κινέζικο εμβόλιο από τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει βραζιλιάνος κυβερνήτης - Free Sunday
Κινέζικο εμβόλιο από τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει βραζιλιάνος κυβερνήτης

Κινέζικο εμβόλιο από τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει βραζιλιάνος κυβερνήτης

"Εξαιρετικά θετικά" χαρακτήρισε, τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές στην Βραζιλία ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ζοάο Ντορία, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι μια εκστρατεία ανοσοποίησης σε μεγάλη κλίμακα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Δεκέμβριο.

Το εμβόλιο που ονομάζεται CoronaVac βρίσκεται τώρα στην τρίτη φάση, δηλαδή στο τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών πριν από την έγκρισή του και έχει δοκιμαστεί σε χιλιάδες εθελοντές σε έξι πολιτείες της χώρας, μεταξύ των οποίων το Σάο Πάολο, που είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο από την COVID-19 στη Βραζιλία, με περισσότερα από 850.000 κρούσματα και 31.430 θανάτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το εμβόλιο αυτό προκάλεσε ανασοαπόκριση στο 98% των ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών, χωρίς παρενέργειες.

Τα τεστ στη Βραζιλία γίνονται από το Δημόσιο Ινστιτούτο Αναφοράς Butantan, το οποίο θα μπορούσε να παράξει 120 εκατομμύρια δόσεις στις αρχές του 2021 αν αποδειχθεί αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει επικρίνει επανειλημμένως το κινεζικό εμβόλιο και η κυβέρνησή του βασίζεται στην σύμπραξη μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του βρετανο-σουηδικού φαρμακευτικού ομίλου AstraZeneca, η οποία πραγματοποιεί επίσης τεστ στη Βραζιλία.