Ο Τραμπ ξαναβάζει την ιρανική απειλή στην προεκλογική ατζέντα των ΗΠΑ - Free Sunday
Ο Τραμπ ξαναβάζει την ιρανική απειλή στην προεκλογική ατζέντα των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ξαναβάζει την ιρανική απειλή στην προεκλογική ατζέντα των ΗΠΑ

Με απάντηση «χίλιες φορές πιο ισχυρή» απειλεί το Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις πληροφορίες του ιστότοπου Politico για ένα σχέδιο δολοφονίας από την Τεχεράνη μιας αμερικανίδας διπλωμάτη.

«Οποιαδήποτε επίθεση από την πλευρά του Ιράν, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, εναντίον των ΗΠΑ θα ακολουθηθεί από μια επίθεση εναντίον του Ιράν που θα είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή σε μέγεθος!», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ιστότοπος Politico έγραψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν η ιρανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να δολοφονήσει την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική, την Λάνα Μαρκς, η οποία πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος δύο αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απειλή έχει εντοπισθεί από την άνοιξη αλλά έγινε πιο συγκεκριμένη αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Τεχεράνη θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο του ισχυρού στρατηγού της, του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ κατ' εντολήν του αμερικανού προέδρου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως παίρνει «στα σοβαρά» τις πληροφορίες αυτές ενώ ο ιρανός ομόλογος του δήλωσε από την πλευρά του πως πρόκειται για «ψευδείς πληροφορίες», «χωρίς βάση» κάνοντας λόγο για «επαναλαμβανόμενες και δυσώδεις μεθόδους για να δημιουργηθεί αντιιρανικό κλίμα στη διεθνή σκηνή».

Το Ιράν «έχει καταδείξει τη διαρκή προσήλωσή του στις αρχές και τα ήθη της διεθνούς διπλωματίας» ενώ η κυβέρνηση Τραμπ «έχει ενεργήσει περιφρονώντας πολυάριθμους κανόνες και μεθόδους που είναι διεθνώς αποδεκτοί», υπογράμμισε