Συνελήφθη καναδέζα για την επιστολή με δηλητήριο στον Τραμπ - Free Sunday
Συνελήφθη καναδέζα για την επιστολή με δηλητήριο στον Τραμπ

Συνελήφθη καναδέζα για την επιστολή με δηλητήριο στον Τραμπ

Τη σύλληψη στη γέφυρα που συνδέει τον Καναδά με την πολιτεία της Νέας Υόρκη, μιας γυναίκας, η οποία φέρεται να είναι το πρόσωπο που ταχυδρόμησε φάκελο που περιείχε θανατηφόρο δηλητήριο - ρικίνη - στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αμερικανικές αρχές.

«Επιβεβαιώνω ότι έγινε μια σύλληψη στην Πις Μπριτζ στο Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άαρον Μπάουκερ, στέλεχος της υπηρεσίας τελωνείων, σύμφωνα με τον οποίο «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχος ο οποίος μίλησε υπό τιν όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ύποπτη θα οδηγηθεί για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα Δευτέρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει επικαλούμενο “πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές αρχές” ότι το πρόσωπο που συνελήφθη έχει την καναδική υπηκοότητα ενώ αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η συλληφθείσα έφερε πυροβόλο όπλο όταν συνελήφθη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές εντόπισαν φάκελο που είχε ταχυδρομηθεί από τον Καναδά με παραλήπτη τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο οποίος περιείχε το θανατηφόρο δηλητήριο, ρικίνη.

Ο Λευκός Οίκος και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Η ρικίνη βρίσκεται στους σπόρους του ρίκινου του κοινού, αλλά απαιτείται επεξεργασία της για να μετατραπεί σε βιολογικό όπλο. Μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε 36 έως 72 ώρες από πολυοργανική ανεπάρκεια μετά την έκθεση σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Δεν υπάρχει αντίδοτο.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σειρά περιστατικών αποστολής φακέλων με ρικίνη σε αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Το 2018, ο Ουίλιαμ Κλάιντ Άλεν ο τρίτος, από τη Γιούτα, καταδικάσθηκε διότι έστειλε απειλητικές επιστολές στον Τραμπ και άλλους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους , ανάμεσά τους και στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Όλες οι επιστολές περιείχαν «υλικό του φυτού». Παραμένει φυλακισμένος.

Δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν επειδή είχαν στείλει επιστολές με ρικίνη στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.