Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν ρουκέτες χωρίς θύματα - Free Sunday
Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν ρουκέτες χωρίς θύματα

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν ρουκέτες χωρίς θύματα

Αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσης της Χαμάς στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο ισραηλινός στρατός σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ ενώ οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας διευκρίνισαν ότι η επιδρομή προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα.

Η ρουκέτα που εκτοξεύθηκε εναντίον του νότιου Ισραήλ νωρίτερα χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί η Χαμάς,, επίσης δεν προκάλεσε τραυματισμούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια από καμιά παλαιστινιακή οργάνωση.

Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα καταγράφηκε τη 15η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων δύο αραβικών χωρών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, με το Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας, υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό, ελέγχεται μετά το 2007 από τη Χαμάς, παλαιστινιακή οργάνωση που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Η Χαμάς κατηγορήθηκε ότι στις αρχές Αυγούστου επέτρεψε να πολλαπλασιαστούν ενέργειες όπως η χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς για να προκαλούνται πυρκαγιές και οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, που αντέδρασε εξαπολύοντας σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της οργάνωσης, με την οποία εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014).

Πάντως τα δύο μέρη συμφώνησαν Σεπτέμβριο, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επαναφέρουν σε ισχύ την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από ενάμιση χρόνο, μετά τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου.