Το κλίμα επανεκλογής Ακκιντζί ενοχλεί τον εκλεκτό της Άγκυρας - Free Sunday
Το κλίμα επανεκλογής Ακκιντζί ενοχλεί τον εκλεκτό της Άγκυρας

Το κλίμα επανεκλογής Ακκιντζί ενοχλεί τον εκλεκτό της Άγκυρας

Διαφορά περίπου 2,5 μονάδων έναντι του απερχόμενου προέδρου Μουσταφά Ακκντζί, απέκτησε χθες κατά των πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών των Τουροκυπρίων, ο υποστηριζόμενος από την Άγκυρα, επικεφαλής του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Ερσίν Τατάρ που υποστηρίχθηκε από το ΚΕΕ εξασφάλισε 32,45% και ο Μουσταφά Ακιντζί που υποστηρίχθηκε από το «Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης» (ΚΚΔ) ακολουθεί με ποσοστό 29,76%.

Τρίτος κατατάχθηκε με ποσοστό 21,6% ο επικεφαλής του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος» (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχιουρμάν, και τέταρτος ο ηγέτης του «Κόμματος του Λαού» (ΚΛ), υπό παραίτηση «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ με 5,75%.

Ο δολοφόνος του Τάσου Ισαάκ Ερχάν Αρικλί, με το κόμμα των εποίκων πήρε 5,4% και ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ Ντενκτάς, ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος» (Δ.Κ), περιορίστηκε στο 4,2%.

Το 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί κατάφερε στον δεύτερο γύρο των εκλογών να αναδειχθεί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με ποσοστό 60,5%, παρά το ότι στον πρώτο γύρο είχε καταταχθεί δεύτερος, με διαφορά περίπου 1,5% από τον τότε ηγέτη του ΚΕΕ Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε εξασφαλίσει 28,15% έναντι 26,94% του Ακκιντζί.

Ο Ερσίν Τατάρ, ελπίζει στην στήριξη τω ψηφοφόρων του Κουντρέτ Οζερσάϊ, κάτι που δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, αφού ο Οζερσάϊ μόλις την περασμένη Πέμπτη αποχώρησε από την «κυβέρνηση» του Τατάρ, εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου.

«Ακούω τον Ακιντζί να κάνει δηλώσεις λες και κέρδισε μόνος του. Δεν επιθυμεί να δει τη βούληση των ανθρώπων μας, που αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις σημαντικές εκλογές, σε σημείο που δεν σέβεται ούτε τον ίδιο τον λαό του», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ.

«Στις 18 Οκτωβρίου, η νίκη τελικά θα είναι δική μας. Θα βρίσκομαι στο Προεδρικό ως εκπρόσωπός σας. Αυτή θα είναι η απάντησή μας από εκεί για όσους δεν μπορούν να το χωνέψουν. Να σεβαστείτε τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι ως «πρόεδρος θα αγκαλιάσει τον «λαό», συμπληρώνοντας πως όλος ο αγώνας γίνεται για να φέρουν το ψευδοκράτος πιο μπροστά, να εξασφαλίσουν ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία για τους Τουρκοκύπριους, να δημιουργήσουν μία παραγωγική δομή, μία δομή δημοκρατική, να ακουστεί η «δίκαιη φωνή τους διεθνώς».

«Δεν είναι μόνο η πανδημία το αφύσικο πράγμα που ζούμε. Έχουμε βιώσουμε παρεμβάσεις πρωτόγνωρες, που πρώτη φορά τις ζούμε. Δεν υπήρχαν παρεμβάσεις και στο παρελθόν; Υπήρξαν αλλά όχι έτσι. Και παρόλα αυτά, ο τουρκοκυπριακός λαός κατάφερε να δείξει τη βούλησή του στις κάλπες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από την δύναμη του τουρκοκυπριακού λαού. Ας αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει ποιον θα εκλέξει», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα.

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας και καλώντας τους Τουρκοκύπριους να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέσω των οποίων διεξήχθη η προεκλογική διαδικασία, και επεσήμανε: «Εσείς δεν έχετε, άλλωστε, το δικαίωμα να πείτε "αυτός θα είναι ο πρόεδρός σας". Εκφράζω την λύπη μου για αυτούς που υιοθέτησαν αυτήν τη στάση. Αν είναι να εκλεγείτε με αυτόν τον τρόπο, τότε δεν θα είστε ο εαυτός σας, θα είστε κάτι άλλο και θα βρίσκεστε στη σκιά αυτών που σας έφεραν. Την ερχόμενη εβδομάδα σταματήστε τις παρεμβάσεις που βιώσαμε εδώ και βδομάδες. Καλώ αυτούς που έχουν αυτιά και ακούν, αλλά και αυτούς που δεν ακούν, να αφήσουν το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού στα χέρια του. Ο λαός γνωρίζει τι πρέπει να κάνει».