Ο Μακρόν κλείνει 9 πόλεις, η Μέρκελ ζητά να σταματήσουν τα νεανικά πάρτι - Free Sunday
Ο Μακρόν κλείνει 9 πόλεις, η Μέρκελ ζητά να σταματήσουν τα νεανικά πάρτι

Ο Μακρόν κλείνει 9 πόλεις, η Μέρκελ ζητά να σταματήσουν τα νεανικά πάρτι

Aπαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε οκτώ άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και για τέσσερις εβδομάδες ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Eστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 και ο Μακρόν διευκρίνισε ότι όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον σοβαρό λόγο» ενώ σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι εκτός από τις οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Δεν θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών.

«Θα το ξεπεράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία» ενώ κάλεσε τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Το θέμα δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας. Είναι και οι οικονομικές εξελίξεις, που εξαρτώνται από τον βαθμό της επιβάρυνσης που θα δεχτούμε λόγω κορονοϊού. Αυτό λοιπόν που ωφελεί την υγεία, ωφελεί και την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι το τρέχον έτος, η Γερμανία δανείστηκε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα, όπως κάναμε την άνοιξη», υπογράμμισε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί πρέπει να κατέβουν».

Προηγουμένως γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Άγγελα Μέρκελ ήταν δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς.

«Οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές για να αποσοβηθεί το κακό. Αυτό που κάνουμε εδώ απλώς δεν αρκεί», φέρεται να είπε η Καγκελάριος, σύμφωνα με συνομιλητές της, επισημαίνοντας ότι κάθε κρατίδιο αναζητά «παραθυράκι». «Αυτό με ενοχλεί. Κι ο κατάλογος των υγειονομικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ολοένα θα μεγαλώνει», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 - όχι πλέον 50 - νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το δυσκολότερο θέμα στη συζήτηση ήταν η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία σε επισκέπτες προερχόμενους από «περιοχές κινδύνου». Εναντίον του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του Άρμιν Λάσετ (CDU).

Το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές.