Πριν 2 εβδομάδες ο Τραμπ ήταν βέβαιος ότι χάνει αλλά δεν το έλεγε - Free Sunday
Πριν 2 εβδομάδες ο Τραμπ ήταν βέβαιος ότι χάνει αλλά δεν το έλεγε

Πριν 2 εβδομάδες ο Τραμπ ήταν βέβαιος ότι χάνει αλλά δεν το έλεγε

Ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα χθες Δευτέρα, στην Φλόριντα, όπου άνοιξαν οι κάλπες για την πρώιμη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ουρές εκατοντάδων ανθρώπων που περίμεναν, οι περισσότεροι φορώντας μάσκα, να περιμένουν μέσα στη βροχή για να ψηφίσουν στις 52 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το U.S Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε μέσω επιστολής είτε με φυσική παρουσία σε 44 πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον ως το απόγευμα χθες. Αν επαληθευθεί ο αριθμός, σημαίνει ότι ένας στους πέντε ψηφοφόρους, το 21% των 136,6 εκατομμυρίων Αμερικανών είχαν ψηφίσει το 2016 έχουν ήδη ψηφίσει.

Αντίστοιχα τότε, 16 ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών, στις 23 Οκτωβρίου είχαν ψηφίσει μόλις 5,9 εκατομμύρια.

Η αύξηση στον αριθμό αυτών που ψηφίζουν πρώιμα αποδίδεται στην επιθυμία πολλών Αμερικανών να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές την ημέρα των εκλογών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι οφείλεται στον ενθουσιασμό των Δημοκρατικών.

Η Φλόριντα η οποία έχει 29 εκλέκτορες, όσους και η Νέα Υόρκη, αλλά λιγότερους από την Καλιφόρνια και το Τέξας, είναι μια πολιτεία την οποία πρέπει να κερδίσει ο Τραμπ για να έχει πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 7 ως τις 14 Οκτωβρίου στην πολιτεία έδειχνε τον Μπάιντεν να προηγείται με 49% έναντι του Τραμπ, με 47%, όμως το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι 4 μονάδες.

Η αισιοδοξία του Τραμπ προκαλείται από το ότι φαίνεται ότι έχει μειώσει το προβάδισμα του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες κλειδί, όπου σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες, ο Μπάιντεν προηγείται με 49% ως 45% στην πολιτεία αυτή, ποσοστό μικρότερο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ στο Ουισκόνσιν με ποσοστό 51% ως 43%.

Στις πολιτείες που αναφέρουν το κόμμα που ψηφίζουν οι πρώιμοι ψηφοφόροι, σχεδόν το 54% είναι υποστηρικτές των Δημοκρατικών, έναντι του 25% των Ρεπουμπλικάνων.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ σκοπεύουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών, έπειτα από μήνες που ο Αμερικάνος πρόεδρος ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι η επιστολική ψήφος δεν είναι αξιόπιστη.

Χθες ο Τραμπ ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία χθες στην Αριζόνα, εν μέσω ενδείξεων ότι οι στην πρώιμη ψηφοφορία προηγούνται οι Δημοκρατικοί, σε τηλεδιάσκεψης με μέλη της προεκλογικής του ομάδας εμφανίστηκε ιδιαίτερα σίγουρος για τον εαυτό του.

“Θα κερδίσουμε”, δήλωσε. “Δεν θα σας το έλεγα αυτό ίσως δύο, τρεις εβδομάδες νωρίτερα”.