Μίνι lockdown σε Γερμανία και Γαλλία - Πριν τα Χριστούγεννα το εμβόλιο της Pfizzer εκτιμά η Βρετανία - Free Sunday
Μίνι lockdown σε Γερμανία και Γαλλία - Πριν τα Χριστούγεννα το εμβόλιο της Pfizzer εκτιμά η Βρετανία

Μίνι lockdown σε Γερμανία και Γαλλία - Πριν τα Χριστούγεννα το εμβόλιο της Pfizzer εκτιμά η Βρετανία

«Πολύ ανησυχητική» χαρκακτήρισε την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στις Βρυξέλλες για τα συμπληρωματικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μία ημέρα πριν την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την οποία θα προσπαθήσουν να συντονιστούν για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της Covid-19.

«Αποφύγετε τις συγκεντρώσεις με πολλά άτομα, τον συνωστισμό και τους χώρους με κακό εξαερισμό» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα θα αυξηθούν γρήγορα τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους πάντες στην ΕΕ να συντονιστούν για να αποφύγουμε μια «τραγωδία».

Γερμανία

Στη Γερμανία, η κεντρική κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κράτη, συμφώνησαν σε σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, στο πλαίσιο των οποίων, κλείνει ξανά η εστίαση και τα θέατρα, ενώ παραμένουν ανοιχτά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, χωρίς θεατές το ποδόσφαιρο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα και όχι την Τετάρτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ενώ θα ισχύσουν ως τα τέλη Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα», δήλωσε η καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τα οποια, οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τη διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού και στο 75% των περιπτώσεων δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα, με τα οποία ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή.

Προκειμένου να ανακτηθεί ξανά αυτή η ικανότητα θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών, τόνισε η καγκελάριος.Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές, σε δημόσιους χώρους στη Γερμανία επιτρέπεται να συγκεντρώνονται έως δέκα άτομα και συνίσταται να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εξωτερικό, ενώ θα απαγορεύεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, ενώ το φαγητό θα μπορεί να πωλείται σε πακέτο.

Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία και τα κέντρα φυσιοθεραπείας, καθώς και οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου - με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.

Στα σούπερ μάρκετ θα προβλέπεται ανώτατος αριθμός πελατών οι οποίοι θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός θα παραμείνει σε λειτουργία, οι αγώνες ωστόσο θα διεξάγονται χωρίς θεατές, αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναστέλλει τη λειτουργία του, καθώς κλείνουν αθλητικοί σύλλογοι και κέντρα προπόνησης. Σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο η άθληση κατά μόνας. Διοργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου ακυρώνονται - κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, όπερες και εκθέσεις, αλλά και καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής. Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί, τηρώντας τους κανόνες προστασίας που ήδη προβλέπονται.Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εισηγήθηκε ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης από αστυνομικούς με πολιτικά, κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και σε μεγάλες πόλεις. Εξίσου εντατικά θα ελέγχονται και όσοι φθάνουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», με παρακολούθηση της περιοχής των συνόρων και για όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς.

Γαλλία

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε γενικές απαγορεύσεις από αύριο την Παρασκευή, οπότε οι Γάλλοι θα επιτρέπεται να βγουν για να εργαστούν, να πάνε στον γιατρό τους, να κάνουν τις αγορές τους ή να γυμναστούν, αλλά θα απαγορεύονται οι ιδιωτικές συναντήσεις και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Η τηλεργασία θα γίνει κανόνας όπου είναι δυνατόν.

«Εάν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, τότε θα είμαστε σε θέση να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα και να ελπίζουμε να ανοίξουμε ορισμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτήν την τόσο σημαντική περίοδο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία κατέγραψε εχθές 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785.

Στο πλαίσιο της καραντίνας, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα καταστήματα» θα κλείσουν. Όμως, τα σχολεία έως και το λύκειο θα παραμείνουν ανοικτά. Μονάχα τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Και αν και το γεγονός ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς να ισορροπήσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, «όπου είναι δυνατό, θα γενικευτεί η τηλεργασία», όμως σε σύγκριση με την άνοιξη, «η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε. Επιπλέον, «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαδραματιστούν ανθρώπινες τραγωδίες, τις οποίες ζήσαμε την άνοιξη, όταν άνθρωποι μονάχοι, στο τέλος της ζωής τους, παρέμειναν τελείως απομονωμένοι, οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας (…) θα επιτρέπονται αυτή τη φορά, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων».Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν «αναλαμβάνοντας έως 10.000 ευρώ τον μήνα από τις απώλειές τους στον κύκλο εργασιών τους». «Ένα ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε, καλώντας τους Γάλλους να μείνουν «ενωμένοι και αλληλέγγυοι», παρά την «κόπωση» που νιώθουν.

«Ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία έλαβαν νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με εμάς. Εντούτοις, όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, έχουμε κατακλυστεί από ένα δεύτερο κύμα που το γνωρίζουμε ότι θα είναι, αναμφίβολα, σκληρότερο και φονικότερο από το πρώτο», τόνισε.

Το πόρισμα για το αν το εμβόλιο της Pfizer Inc και της BioNTech SE κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικό και διαθέσιμο πριν από το ανταγωνιστικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc αναμένει η βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με “υψηλόβαθμες πηγές” που επικαλείται εφημερίδα «The Times».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Βρετανία εκτιμά ότι το εμβόλιο της Pfizer θα μπορεί να είναι έτοιμο για να διατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα.