Πέθανε ο τρις πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ - Free Sunday
Πέθανε ο τρις πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ

Πέθανε ο τρις πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ

Την τελευταία του πνοή άφησεσε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γιλμάζ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης εδώ και δύο μήνες, καθως είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για όγκους στον πνεύμονα και το κεφάλι.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε γεννηθεί στις 6 Νοεμβρίου του 1947 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της ΆγκυραςΑνήκε στο «Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας». Έγινε Υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Οζάλ.

Μετά την εκλογή του Οζάλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αποτέλεσε τον αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το νέο Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, το οποίο διαδέχτηκε το 1991, όταν κατάφερε να εκλεγεί από Συνέδριο του κόμματος αρχηγός και ως εκ τούτου Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κόμμα του είχε την πλειοψηφία στη Βουλή.

Παρέμεινε πρωθυπουργός της Τουρκίας από τον Ιούνιο του 1991 έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και επανήλθε στην εξουσία δύο ακόμη φορές, από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς και από τον Ιούνιο του 1997 μέχρι τον Ιανουάριο του 1999.

Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ.Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του απέτυχε να μπει στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική, αλλά το 2007 εξελέγη στη βουλή, ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο Ρίζε.