Τα γαλλικά σχολεία αποτίουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο καθηγητή - Free Sunday
Τα γαλλικά σχολεία αποτίουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο καθηγητή

Τα γαλλικά σχολεία αποτίουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο καθηγητή

Φόρο τιμής στον άτυχο καθηγητή Ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τυνήσιο τζιχαντιστή πριν από δύο εβδομάδες έξω από το Λύκειο όπου δίδασκε επειδή έδειξε στην τάξη του σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποτίει σε μήνυμά του, που βρήκαν σήμερα οι Γάλλοι μαθητές στα social media - το Snapchat και το Ιnstragram - ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Σήμερα, στην τάξη, θα τιμήσετε τον Σαμιέλ Πατί. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με το τι συνέβη. Μιλήστε γι' αυτό μεταξύ σας. Μιλήστε γι΄ αυτό με τους δασκάλους σας... Μιλήστε γι' αυτό που σας φέρνει κοντά», αναφέρει στο μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος τονίζει ότι «επειδή το να είσαι Γάλλος, δεν σημαίνει ότι μόνο ότι ζεις στη Γαλλία. Έχεις επίσης δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά βιώνεις και το σύνθημά μας: ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα!».

«Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, οπότε θέλω να θυμάστε αυτές τις λίγες λέξεις. Είστε η Γαλλία. Το να είσαι Γάλλος, στο σχολείο της Δημοκρατίας, σημαίνει να μαθαίνεις να είσαι ελεύθερος, να ακμάζεις, να μεγαλώνεις μέσα από τη γνώση. Ζήστε λοιπόν πλήρως αυτόν τον χρόνο εκμάθησης. Προετοιμάζει το μέλλον σας. Και το μέλλον μας είστε εσείς», καταλήγει ο Μακρόν

.Πριν από μία εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος, είχε κατηγορήσει ενώπιον μαθητών και συγγενών του θύματος αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής, τους ισλαμιστές ότι επιτίθενται στη χώρα του ενώ αμέσως μετά την επίθεση στη Νίκαια, η γαλλική κυβέρνηση προχωρησε μεταξύ άλλων στην απαγόρευση δυο ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας με τη χώρα να μετρά πάνω από 250 θύματα.