Τραμπ τέλος, εξελέγη ο Μπάιντεν - Free Sunday
Τραμπ τέλος, εξελέγη ο Μπάιντεν

Τραμπ τέλος, εξελέγη ο Μπάιντεν

O 77χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα την περίοδο 2009-2016, Τζο Μπάιντεν, είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠ καθώς αφού έκλεισε η καταμέτρηση στη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια, συγκέντρωσε 290 εκλέκτορες, 20 περισσότερους από όσους απαιτεί η εκλογή.

Τον κ.Μπάιντεν έχουν ήδη συγχαρεί εξέχοντες ρεπουμπλικάνοι αλλά όχι ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, που ορκίζεται ο νέος πρόεδρος.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στην το 1943.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βοσνία. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του κόλπου  το 1991 αλλά ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ  το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ.

Διατέλεσε  πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. 

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών  για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο το 2008 και ήταν πρώτος καθολικός  αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Το 2020  διεκδίκησε εκ νέου για τρίτη φορά το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.

Είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.