Συμφώνησε η ΕΕ με την Pfizzer για 300 εκ. δόσεις εμβολίου - Free Sunday
Συμφώνησε η ΕΕ με την Pfizzer για 300 εκ. δόσεις εμβολίου

Συμφώνησε η ΕΕ με την Pfizzer για 300 εκ. δόσεις εμβολίου

Την συμφωνία μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια του για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του BNT162b1 την οποία, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλα Κυριακίδου, εγκρίνει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυρία Κυριακίδου είπε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί αφού εγκριθεί από τις χώρες -μελη.

Ο υπουργός Υγείας της ΒρετανίαςΜατ Χάνκοκ έκανε γνωστό ότι από τους πρώτους που αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο είναι και η Βρετανία, οι ρυθμιστικές αρχές της οποίας θα μπορούσαν να δώσουν έγκριση εντός ημερών, εξαιτίας της κυλιόμενης ανάλυσης δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο στρατός είναι σε αναμονή για να λάβουν το εμβόλιο από τις αρχές Δεκεμβρίου και όλοι οι αρμόδιοι θα εργαστούν πυρετωδώς για να διασφαλίσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με εθελοντές, το εμβόλιο, που ανακοινώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 90% στη δημιουργία αντισωμάτων, προκαλεί «σοβαρό πονοκέφαλο», που μοιάζει με hangover και πονόλαιμο.

Ωστόσο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις εμβολίων, οι παρενέργειες, όπως διαβεβαιώνουν οι εθελοντές, είναι προσωρινές και τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα.

Πάντως οι μετέχοντες δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό.