Θέμα διευθέτησης περιουσιών ανοίγουν οι Τουρκοκύπριοι στην Αμμόχωστο - Free Sunday
Θέμα διευθέτησης περιουσιών ανοίγουν οι Τουρκοκύπριοι στην Αμμόχωστο

Θέμα διευθέτησης περιουσιών ανοίγουν οι Τουρκοκύπριοι στην Αμμόχωστο

Πρόσκληση για διευθέτηση των περιουσιών τους στην περιοχή των Βαρωσίων μέσω της Επιτροπής Ακίνητης περιουσίας που συνέστησαν οι Τουρκοκύπριοι, απηύθυνε στους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες γης, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συνόδευσε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.

Οι ελληνοκύπριοι γείτονες μας μέσω της "επιτροπής ακίνητης περιουσίας" θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί», δήλωσε ο κ.Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο η νέα διαδικασία ξεκίνησε με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στο Βαρώσι και είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ «και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν» ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του «γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» και άφησε την «βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση και προσέθεσε ότι «είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψη στον δίκαιο διαμοιρασμό» τους τουρκοκύπριους.

Οι κ. Ερντογάν και Τατάρ, και ο πρόεδρος του κυβερνητικού εταίρου του κ.Ενρτογάν, ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετέβησαν γύρω στις 16.30 το απόγευμα και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού.

Κατόπιν, ο Τούρκος Πρόεδρος αποχώρησε με το ίδιο όχημα που μετέφερε και τον κο Τατάρ στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας, όπου επισκέφθηκε το νέο νοσοκομείο.

H ΕΕ, με γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέ Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».