O Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ πάει στο Φανάρι και εξοργίζει τον Έρντογαν - Free Sunday
O Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ πάει στο Φανάρι και εξοργίζει τον Έρντογαν

O Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ πάει στο Φανάρι και εξοργίζει τον Έρντογαν

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και κατά την παραμονή του εκεί, δεν αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους, γεγονός που προκάλεσε οργή στην Άγκυρα ειδικά με την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα θρησκευτικών ελευθεριών, τονίζοντας ότι «θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο ρατσισμός, η εχθρότητα έναντι του Ισλάμ και τα εγκλήματα μίσους».

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το Παρίσι, όπου, όπως δήλωσε συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε την ικανοποιήσή του για την επίσκεψη του κ. Πομπέο στο Φανάρι καθώς αντικείμενο της συζήτησης του κ.Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα είναι τα θέματα που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα και στη θρησκευτική ελευθερία, “διά τήν ἑδραίωσιν τῆς ὁποίας ἀνά τόν κόσμον ἐνδιαφέρονται, ὡς γνωστόν, ἀνέκαθεν αἱ Η.Π.Α.”, όπως επισημαίνει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πολύ καλή σχέση με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε επισκεφθεί, το Δεκέμβριο του 2011, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι και προς τον οποίο ο κ.Βαρθολομαίος απέστειλε θερμό συγχαρητήριο γράμμα προς τον νεοεκλεγέντα 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθυμίζει, στην επιστολή του , την μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής. Εκφράζει δε την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.Μετά την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ηλία, την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σε χώρες του Κόλπου.