Πιο χαμηλή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Astrazeneka - Free Sunday
Πιο χαμηλή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Astrazeneka

Πιο χαμηλή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Astrazeneka

Στο 70%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν από κοινού η εταιρεία Astrazeneka και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα.

Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.Αν επαληθευθεί, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις έρευνες για το εμβόλιο, συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία.

Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.