Ένας αμερικάνος από το Παρίσι για Υπ.Εξωτερικών του Μπάιντεν - Free Sunday
Ένας αμερικάνος από το Παρίσι για Υπ.Εξωτερικών του Μπάιντεν

Ένας αμερικάνος από το Παρίσι για Υπ.Εξωτερικών του Μπάιντεν

Ο Άντονι Μπινκεν, λογογράφος του Μπιλ Κλίντον, όταν ηταν στην προεδρία, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από το 2015 έως τον Ιανουάριο του 2017, επί Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Blooberg να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την θέση του Υπ. Εξωτερικών, που θα ανακοινώσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου, η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν δεν ήθελαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα αλλά, όπως αναφέρoυν οι «Financial Times», η διαρροή του ονόματος ρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακάμψουν από την τετραετή θητεία διεθνούς απομόνωσης του Ντόναλντ Τραμπ.

 Ο Μπλίνκεν είναι εβραικής καταγωγής, φανατικός των Beatles, παίζει κιθάρα και ποδόσφαιρο και ξεκίνησε να προωθεί τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής γυμνασίου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο πατέρας του είχε διατελέσει πρέσβης στην Ουγγαρία και ο θείος του στο Βέλγιο.

Tο 1971 μετακόμισε στο Παρίσι, όταν η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, τον Πολωνό δικηγόρο Σαμουέλ Πισάρ, ο οποίος είχε επιβιώσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στο Άουσβιτς και το Νταχάου.Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 1988 πήρε το πτυχίο του στη Νομική Σχολή της Κολούμπια.Έκανε την πρακτική του μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού και το 1988 συμμετείχε για πρώτη φορά σε προεδρική καμπάνια, μαζί με τον πατέρα του, για λογαριασμό του Μάικλ Δουκάκις.

 Επί θητείας Κλίντον είχε θέση στο υπουργείο, ενώ ήταν και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.Είχε ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας όταν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα το 2013 - μια θέση που δεν ενστερνίστηκε ο Ομπάμα.

Πρόσφατα, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να οικοδομήσουν συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν τη «δημοκρατική ύφεση» που επέτρεψε ο Τραμπ στις αυταρχικές χώρες όπως Ρωσία και Κίνα να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες μας».Ο Ρόμπερτ Μάλει, επικεφαλής του ινστιτούτου «International Crisis Group», και συμμαθητής στο Γυμνάσιο με τον Μπλίνκεν, ο Δημοκρατικός βετεράνος έχει το τέλειο υπόβαθρο για να αποκαταστήσει την αμερικανική αξιοπιστία στην διεθνή πολιτική σκηνή.

«Ο Τόνι ήταν ένας Αμερικανός στο Παρίσι. Ήταν πολύ συνειδητός ότι ήταν Αμερικανός και πίστευε στις αξίες των ΗΠΑ. Αλλά κατάλαβε επίσης πώς η αμερικανική πολιτική επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο επειδή έζησε στο εξωτερικό και παρακολούθησε το πώς βλέπουν οι άλλοι την Αμερική », δηλώνει ο Μάλει, o οποίος υπενθυμίζει ότι «εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Ο Τόνι πέρασε αυτά τα δύο εμπόδια».Tο 2002 παντρεύτηκε την Έβα Ράιαν, τη γυναίκα που αγάπησε με την πρώτη ματιά, όπως λέει.

Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα λέει ότι έχει την τάση να πραγματοποιεί πάρα πολλές συναντήσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.