Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά από νηοψία στα ανοιχτά της Λιβύης - Free Sunday
Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά από νηοψία στα ανοιχτά της Λιβύης

Νέες απειλές από την Άγκυρα μετά από νηοψία στα ανοιχτά της Λιβύης

Εντολή από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν γι’ αντίδραση στο «πεδίο», δηλαδή στη θάλασσα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη νηοψία που στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Ροζελίν Α», λόγω υποψιών ότι μετέφερε παρανόμως όπλα προς την Λιβύη.

«Το να βγαίνει κάποιος σε εμπορικά πλοία σαν κουρσάρος είναι παραβίαση νόμου. Την απάντησή μας θα τη δώσουμε στο πεδίο. Τέτοια είναι η εντολή του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο κ.Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία προσέφυγε σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας και εξέδωσε τη νότα διαμαρτυρίας που επέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνοδεύονται από φρεγάτες τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται προς τη Λιβύη, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο στο επεισόδιο με την Γαλλία.

Με γραπτή ανακοίνωσή ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, δήλωσε πως «η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης «Ειρήνη» ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ 'όλη τη διάρκεια της δράσης» ενώ η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επανέλαβε ότι «οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής «Ειρήνη».

«Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», είπε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ.Σε ανάρτηση του στο twotter, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ έγραψε ότι η Τουρκία εμπόδισε εσφαλμένα την επιθεώρηση φορτηγού πλοίου από τη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη».

«Οι επιθεωρήσεις αυτές έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων. Άλλη μια φορά ο Ερντογάν προκαλεί τους γείτονες και εταίρους του», σημειώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σθεναρά» και με hashtag «κυρώσεις στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη», που εδρεύει στη Ρώμη, είχε καταβάλει προσπάθειες για τη συγκατάθεση του κράτους, τη σημαία του οποίου έφερε το πλοίο, δίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική και στη συνέχεια παρέτεινε την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη. 

Αφού τελικά, δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά την πάροδο του χρόνου, γερμανική δύναμη της φρεγάτας «Αμβούργο» που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ειρήνη» επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς, συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ.

.Όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε επίσημα, και με καθυστέρηση πέντε και πλέον ωρών στην Επιχειρησιακή Διοίκηση (Ρώμη) την άρνησή της να χορηγήσει άδεια επιθεώρησης του πλοίου, όπως δικαιούται, τερματίστηκε ο έλεγχος και οι Γερμανοί στρατιώτες επέστρεψαν στη βάση τους, επί της φρεγάτας «Αμβούργο».

Η επιχείρηση EUNAVFOR MED «ΕΙΡΗΝΗ» έχει την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σύμφωνα με τις αποφάσεις 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα αυτά είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ασφαλώς και για την Τουρκία. Επιπλέον, το ψήφισμα 2292 (2016) του Σ.Α. του ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις, στο πλαίσιο των ελέγχων για το εμπάργκo.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Επιχείρηση «Ειρήνη»,«αμφιλεγόμενη» καθώς, όπως είπε χθες Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ: «Από την αρχή η επιχείρηση «Ειρήνη» γεννήθηκε σαν μία ανάπηρη επιχείρηση. Δεν στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου».