Δυσκολίες Ζάεφ να βρει "Πρέσπες" στα σύνορα με τη Βουλγαρια - Free Sunday
Δυσκολίες Ζάεφ να βρει "Πρέσπες" στα σύνορα με τη Βουλγαρια

Δυσκολίες Ζάεφ να βρει "Πρέσπες" στα σύνορα με τη Βουλγαρια

Πολιτική κρίση έχει δημιουργήσει στα Σκόπια η πρόθεση της Βουλγαρίας να ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς η προσπάθεια του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, να διασκεδάσει τις βουλγαρικές ανησυχίες, προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς επικαλέστηκε τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας. Στην αρχή εκείνης της περιόδου η Βουλγαρία ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και μακεδονικός στρατός απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια κι όλη την περιοχή μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα αφαιρέθηκαν περίπου 20 επιγραφές από μνημεία στη Βόρεια Μακεδονία, στα οποία αναγραφόταν «φασιστική βουλγαρική κατοχή» και καταλόγισε στην ενιαία Γιουγκοσλαβία, της οποίας η χώρα του ήταν μέλος, ότι κράτησε σε απόσταση τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.

«Το καθήκον των πολιτικών είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, διότι για πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, κάποιοι μας κράτησαν μακριά. Διάφορες ηγεσίες το διέπραξαν, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε μαζί γιατί είμαστε γείτονες», είπε ο κ.Ζάεφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απέστειλε έγγραφο στη Βουλγαρία, στο οποίο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και ότι δεν διεκδικεί μειονοτικά δικαιώματα.

Μάλιστα δεν δίστασε να “αδειάσει” και τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόβσκι, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε πει ότι «η σημερινή πολιτική ελίτ της Βουλγαρίας - κυβέρνηση και αντιπολίτευση - διακατέχεται ακόμη από τη νοοτροπία που επικρατούσε επί κομμουνισμού και επί Τόντορ Ζίβκοφ», λέγοντας ότι “ο πρόεδρος αγαπά τη Βουλγαρία, όμως δεν έχει αποκτήσει ακόμη αρκετή πολιτική εμπειρία.”

Σχολιάζοντας τις θέσεις Ζάεφ, το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις τοποθετήσεις του και τον προειδοποίησε «να μην διανοηθεί να θέσει σε κίνδυνο την μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Συγγενείς των ανταρτών του Β Παγκοσμίου Πολέμου κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι «διαστρεβλώνει την ιστορία και προσβάλλει τη χώρα» ενώ αποστάσεις από τις τοποθετήσεις του Ζάεφ πήραν δημόσια καθηγητές ιστορίας, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στα Σκόπια.

Την 17η Νοεμβρίου, η Σόφια αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, επειδή, όπως ανέφερε δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, οι δύο κυβερνήσεις διαβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί πλαίσιο λύσης για τα θέματα αυτά, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι τα τέλη του χρόνου.