Ισραήλ, η χώρα που κάνουν εκλογές κάθε έξι μήνες - Free Sunday
Ισραήλ, η χώρα που κάνουν εκλογές κάθε έξι μήνες

Ισραήλ, η χώρα που κάνουν εκλογές κάθε έξι μήνες

Υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου και της προκήρυξης νέων κοινοβουλευτικών εκλογών, τάχθηκε το κοινοβούλιο του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ψηφοφορίας, που προκάλεσε η αντιπολιτευση ο ηγέτης της οποίας Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι η "χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ" και ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση του κορονοϊού.

Η πρόταση υπέρ της οποίας ψήφισε και το κόμμα του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ, που συμμετέχει στον συνασπισμό που σχηματίστηκε πριν από έξι μήνες με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έλαβε 61 ψήφους υπέρ ενώ 54 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Ο κ.Γκαντζ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και όχι τα συμφέροντα της χώρας.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόταση της αντιπολίτευσης μπορεί στο εξής να συζητηθεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε μια ενδεχόμενη διάλυση του κοινοβουλίου και στην προκήρυξη νέων εκλογών, των τέταρτων, σε λιγότερο από δύο χρόνια στο Ισραήλ.

Έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ούτε Νετανιάχου ούτε ο Γκαντζ κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια πλειοψηφία από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι συμφώνησαν την άνοιξη να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας και διαχείρισης της κρίσης μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ο ισραηλινός Τύπος έκανε λόγο για πολλές διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών, κυρίως σε σχέση με την έγκριση προϋπολογισμού για το 2020 -- το Ισραήλ δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος -- και το 2021.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία, ο Νετανιάχου κάλεσε τον Γκαντζ να "φρενάρει την πορεία προς τις εκλογές, να σταματήσει τις άγριες επιθέσεις του και να αλλάξει συμπεριφορά” γιατί, όπως είπε "η χώρα δεν μπορεί να σύρεται σε εκλογές όταν πρέπει να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση του κορονοϊού".

“Δεν είναι πάρα πολύ αργά", είπε ο Νετανιάχου, αλλά ο Γκάντζ δεν άλλαξε στάση:

"Η εκστρατεία σας εξαπάτησης και ψεύδους τελείωσε. Η ζημιά που προκλήθηκε στον λαό αυτής της χώρας υποδηλώνει ότι έχετε χάσει το μυαλό σας".