Σε μια 91χρονη το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία - Free Sunday
Σε μια 91χρονη το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία

Σε μια 91χρονη το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία

Η Μάργκαρετ Κίναν, από το Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας έγινε στις 08:31 σήμερα το πρωί, μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 μετά την κλινική έγκρισή του.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε η Κίναν, η οποία πρόσθεσε ότι «είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».

Η Βρετανία ξεκίνησε σήμερα από τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού με το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech.

Η χώρα, η οποία έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που το ενέκρινε και η πρώτη δυτική που ξεκινά εμβολιασμούς ενώ έχει προηγηθεί η Ρωσία η οποία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Η Βρετανία παρήγγειλε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που της επιτρέπει να προφυλάξει 20 εκατ. ανθρώπους, με δύο δόσεις να είναι απαραίτητες με διαφορά τριών εβδομάδων και η εκστρατεία θεωρείται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η διαχείριση της πανδημίας από τον οποία έχει επικριθεί και η συνέχεια των περιορισμών προκαλεί οργή, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού, από τα οποία, τα 50 σε νοσοκομεία, ενώ ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως "V day", ημέρα της νίκης, "η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή".

Πρώτοι που θα εμβολιαστούν οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία.

Οι αρχές έχουν ως στόχο να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν και συγκεκριμένα τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', 94 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν προσεχώς ενδεχομένως δημοσίως προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και να αντικρούσουν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων.

Άλλες διασημότητες μπορεί να συμβάλουν επίσης, σύμφωνα με τη Sunday Mirror, όπως ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ ή ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα.

Πάντως οι υγειονομικές αρχές καλούν τους πολίτες να τηρούν τους τοπικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, καθώς περιμένουν αναζωπύρωση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.