Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του βρετανικής μετάλλαξης του ού - Free Sunday
Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του βρετανικής μετάλλαξης του ού

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του βρετανικής μετάλλαξης του ού

Να ενισχύσουν τους ελέγχους, βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του νέου μεταλλαγμένου ιού κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το οποίο προειδοποιεί ότι η παραλλαγή του κορονοϊού κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

 

Στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Της σύγκλησης της επιτροπής από τη γερμανική προεδρία, προηγήθηκε σειρά των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Αυστρία και Σουηδία.


Στέλεχος της κυβέρνησης της Γερμανίας δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι χώρες της Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε διακοπή και της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Σήμερα συνέρχονται στις Βρυξέλλες και οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ένωσης με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία και την εφαρμογή μέτρων όπως τα τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Στην Ελλάδα από τις 6 το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της κατ' οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας οι επιβάτες:

 

  • από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
  • από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι' αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
  • από το εξωτερικό πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/

 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.