Σε ισχύ από 1/1 η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας - Free Sunday
Σε ισχύ από 1/1 η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας

Σε ισχύ από 1/1 η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας

Την εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία για την μετά Brexit εποχή, υπογράφουν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των 27 ενέκριναν χθες Τρίτη την συμφωνία ανοίγοντας το δρόμο για την προσωρινή της εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

«Είμαι ικανοποιημένος που και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την ενέκριναν. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, καταφέραμε να αποτρέψουμε μια χαοτική αλλαγή του έτους», ανέφερε με tweet του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης μέχρι και αύριο, τελευταία ημέρα του χρόνου.

Η έγκριση αυτή ήταν μια τυπική διαδικασία μετά τη συμφωνία της 24ης Δεκεμβρίου μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ αλλα απαραίτητη για την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας από το ερχόμενο έτος, προτού επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.