Φθινόπωρο του 21 ο έλεγχος της πανδημίας στις ΗΠΑ προβλέπει ο Φάουτσι - Free Sunday
Φθινόπωρο του 21 ο έλεγχος της πανδημίας στις ΗΠΑ προβλέπει ο Φάουτσι

Φθινόπωρο του 21 ο έλεγχος της πανδημίας στις ΗΠΑ προβλέπει ο Φάουτσι

Την εκτίμηση οτι οι ΗΠΑ θα πετύχουν ως το φθινόπωρο του 2021 ανοσία της αγέλης έναντι στην covid-19 μέσω των εμβολιασμών και θα επιστρέψουν «σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα», παρά τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού, έκανε χθες ο διακεκριμένος Αμερικανός ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για την πανδημία που είχε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Ο κυβερνήτης επεσήμανε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και θεωρείται πιο μεταδοτικό, εντοπίστηκε πρώτη φορά την Τρίτη στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Ο Φάουτσι επεσήμανε ότι αυτό «δεν τον εκπλήσσει», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα και άλλοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι είναι φυσιολογικό αυτού του είδους οι ιοί να μεταλλάσσονται.

«Φαίνεται ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό», δήλωσε ο Φάουτσι. Ωστόσο όσοι έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 «δεν φαίνεται να επαναμολύνονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος», κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία που έχουν αναπτύξει τους προστατεύει, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και ότι τα εμβόλια κατά της covid-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

Το ίδιο πιστεύεται και για ένα άλλο νέο στέλχος, επίσης πιο μεταδοτικό το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

Ωστόσο η εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού καθιστά τον εμβολιασμό κατά της covid-19 πιο κρίσιμο.