Οι ρεπουμπλικάνοι εγκατέλειψαν τον Τραμπ και απέρριψαν το βέτο του στις δαπάνες της άμυνας - Free Sunday
Οι ρεπουμπλικάνοι εγκατέλειψαν τον Τραμπ και απέρριψαν το βέτο του στις δαπάνες της άμυνας

Οι ρεπουμπλικάνοι εγκατέλειψαν τον Τραμπ και απέρριψαν το βέτο του στις δαπάνες της άμυνας

Τη ψήφο μόλις 13 από τους 50 ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές κέρδισε το βέτο που είχε ασκήσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Η Γερουσία ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, τον προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά τις «ενστάσεις του προέδρου», σε μια έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και δύο ημέρες προτού το νέο Κογκρέσο ορκιστεί την Κυριακή.

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη με εξίσου συντριπτική πλειοψηφία εκ νέου υπερψήφιση του προϋπολογισμού και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε εννέα φορές το δικαίωμα βέτο που είχε σε βάρος νομοσχεδίων και το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για να το παρακάμψει.

Η τποθέτηση των ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών κατά του βέτο, καθιστά μεγαλύτερο το ρήγμα Τραμπ με το κόμμα του, την ώρα που στελέχη του κόμματός του αναγνωρίζουν, ένας μετά τον άλλο, την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που ο ίδιος συνεχίζει να μην αποδέχεται.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε καταγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας, μια «ρεπουμπλικανική ηγεσία αδύναμη και κουρασμένη» αλλά ο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ κάλεσε τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.

«Εγκρίνουμε αυτό το νομοσχέδιο εδώ και 59 χρόνια. Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ολοκληρώσουμε το 60ο NDAA και θα το κάνουμε νόμο προτού αυτό το Κογκρέσο ολοκληρώσει τη θητεία του την Κυριακή», τόνισε ο Μακόνελ.

Ο νόμος, γνωστός ως Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (NDAA) καθορίζει τα πάντα από τα πόσα πλοία θα αγοραστούν έως τη διαχείριση των γεωπολιτικών απειλών και προβλέπει, μεταξύ άλλων μια αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.

Στο βέτο του ο Τραμπ, είχε κρίνει πως το κείμενο είναι υπερβολικά θετικά διακείμενο προς την Κίνα, είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, που πολέμησαν υπέρ της δουλείας και είχε καταγγείλει ότι δεν περιλάμβανε την κατάργηση ενός νόμου, που προστατεύει το νομικό καθεστώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί ότι μεροληπτούν σε βάρος του.

Το κείμενο αποτρέπει επιπλέον τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία, επιβάλλοντας μια καθυστέρηση τουλάχιστον 120 ημερών πριν από τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, αν και καμία αμερικανική αποχώρηση δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από την ανάληψη εξουσίας από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ειχε επιστρέψει την παραμονή στην Ουάσιγκτον από το ιδιωτικό κλαμπ του στη Φλόριντα, ετσι ώστε να πιέσει τους Ρεπουμπλικανούς και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στράφηκε στο Twitter για να προωθήσει μια διαδήλωση διαμαρτυρίας που σχεδιάζεται στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, την ημέρα που το νέο Κογκρέσο θα καταγράψει τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων επικυρώνοντας τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.