To 40% των εκλογέων στην Τζόρτζια ψήφισε ήδη για την εκλογή γερουσιαστών μεθαύριο Τρίτη - Free Sunday
To 40% των εκλογέων στην Τζόρτζια ψήφισε ήδη για την εκλογή γερουσιαστών μεθαύριο Τρίτη

To 40% των εκλογέων στην Τζόρτζια ψήφισε ήδη για την εκλογή γερουσιαστών μεθαύριο Τρίτη

Σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων της Τζόρτζια, δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πρόωρα στις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης για την γερουσία, οι οποίες θα κρίνουν ποιο κόμμα θα ελέγξει το σώμα.

Στις εκλογές της Τρίτης θα τεθούν αντιμέτωποι οι απερχόμενοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ εναντίον των Δημοκρατικών αντιπάλων τους, Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ καθώς στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, κανένας από του υποψηφίους δεν κέρδισε πάνω από το 50% των ψήφων.

Στη μία από τις δύο έδρες, ο Περντιού ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου πήρε το 49,2% ενάντι 47,8 του δημοκρατικού Όσοφ.

Στην άλλη έδρα, η Λεφλέρ προσπαθεί να εκλεγεί για δύο χρόνια, όσο το υπόλοιπο της θητείας του Τζόνι Ιζακσον, ο οποίος παραιτήθηκε στο τέλος του 2019, για λόγους υγείας. Ο κυβερνήτης της πολιτείας την διόρισε γερουσιαστή μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις οποίες επίσης κανείς υποψήφιος δεν πήρε το 50%. Η Λεφλέρ ήλθε δεύτερη με 25% πίσω από τον δημοκρατικό Γουόρνοκ που πήρε το 32%

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον τη μία ή και τις δύο έδρες για να κρατήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία και να μπορούν να εμποδίσουν μέρος της ατζέντας του νεοεκλεγέντος Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες, στο σώμα θα υπάρχει ισοψηφία 50-50 μεταξύ των δύο κομμάτων και το αποτέλεσμα στις ισοψηφίες θα κρίνει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις η οποία προβλέπεται ότι ψηφίζει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες Παρασκευή, για την πρόωρη ψηφοφορία που έληξε προχθές Πέμπτη, τα ποσοστά συμμετοχής, καταδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων καθώς έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα, 3.001.017 εκλογείς, δηλαδή το 38,8% όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην Πολιτεία ενώ στις εκλογές του Νοεμβρίου ειχαν ψηφισει 4.9 εκ. Δηλαδη οι πρόωρες ψήφοι υπέρβαίνουν το 60% των ψηφοφόρων του Νοεμβρίου.

Στις γερουσιαστικές εκλογές το 2008, είχαν ψηφίσει πρόωρα 2,1 ψηφοφόρων στην πολιτεία.Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει την Ημέρα των Εκλογών.

Ο απερχόμενος γερουσιαστής και εκ νέου υποψήφιος Ντέηβιντ Περντιού διέκοψε την Πέμπτη την προεκλογική του εκστρατεία καθώς τέθηκε σε καραντίνα διότι είχε στενή επαφή με πρόσωπο που διαγνώστηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό.