Η Τζόρτζια κρίνει σήμερα την κοινοβουλευτική άνεση της προεδρίας Μπάιντεν - Free Sunday
Η Τζόρτζια κρίνει σήμερα την κοινοβουλευτική άνεση της προεδρίας Μπάιντεν

Η Τζόρτζια κρίνει σήμερα την κοινοβουλευτική άνεση της προεδρίας Μπάιντεν

Τους δυο γερουσιαστές που θα κρίνουν την ισορροπία στην αμερικανική γερουσία εκλέγουν σήμερα σε επαναληπτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια, στις κάλπες που ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας.

Οι δημοκρατικοί με υποψήφιους τους Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ επιδιώκουν να κερδίσουν και τις δύο έδρες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ισορροπία 50 -50 που σημαίνει ότι τις κρίσιμες ψηφοφορίες θα κρίνει η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Αν οι ρεπουμπλικάνοι, που είχαν και τις δύο έδρες με τον Ντέιβιντ Περντιού και την Κέλι Λέφλερ κερδίσουν έστω τη μία, θα διατηρήσουν πλειοψηφία 51-49.

Στην προεκλογική εκστρατεία αναμίχθηκαν τόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ότι και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ.

“Είναι ένας νέος χρόνος και αύριο μπορεί να είναι μία νέα ημέρα για την Ατλάντα, τη Τζόρτζια και την Αμερική”, τόνισε ο κ.Μπάιντεν στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης χθες, Δευτέρα, στην Ατλάντα κατα την οποία υποστήριξε ότι “αυτή η πολιτεία από μόνη της μπορεί να αλλάξει την πορεία όχι μόνο των επόμενων τεσσάρων ετών, αλλά της επόμενης γενιάς”.

“ Η χώρα μας εξαρτάται από εσάς. Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην Τζόρτζια”, τόνισε από το Ντάλτον ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Μπάιντεν.

Οι επαναληπτικές αυτές εκλογές μπορεί να είναι “ η τελευταία σας ευκαιρία να σώσετε την Αμερική που αγαπάμε”, δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο μας “ ακραίας” και “ σοσιαλιστικής” κυβέρνησης ως την τελευταία ώρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Τζόρτζια..

Όμως στο Ντάλτον, μια αγροτική και υπερσυντηρητική πόλη στη βορειοδυτική Τζόρτζια, υποστηρικτές του, πήγαν χθες να τον παρακολουθήσουν, πεπεισμένοι ότι έχει κερδίσει στις προεδρικές εκλογές και καταγγέλλοντας, όπως κι εκείνος, μαζική νοθεία.

“Δεν θα μας πάρουν αυτό τον Λευκό Οίκο. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί”, τόνισε ο Τραμπ υπό τις ενθουσιώδεις κραυγές του συγκεντρωμένου πλήθους που φώναζε: “ Πολεμήστε για τον Τραμπ!”.

Παρά τις πιέσεις του Τραμπ οι αρχές της Τζόρτζια επιμένουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία, στην πρώτη νίκη δημοκρατικού μετά το 1992, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ψηφοφόρους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος και οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν έχουν πιθανότητες να κερδίσουν, αν και οι υποψήφιοι των ρεπουμπλικάνων έχουν προβάδισμα.

Στον πρώτο γύρο, ο Πέρντιου συγκέντρωσε σχεδόν το 50% των ψήφων έναντι του Όσοφ, ενώ η Λέφλερ πήρε 32% αλλά είχε και άλλον ρεπουμπλικάνο αντίπαλο, και ελπίζει ότι με τις ψήφους του θα κερδίσει

Οι δημοκρατικοί έχουν κάνει μεγάλη κινητοποίηση με στόχο την προσέλκυση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, ενώ οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι ίσως αποθαρρυνθούν να πάνε να ψηφίσουν λόγω των καταγγελιών για νοθεία.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα.

Δύο Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, ο Τεντ Λιου και η Καθλίν Ράις, ζήτησαν χθες, Δευτέρα από τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, να ερευνήσει το τηλεφώνημα Τραμπ προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπέργκερ, καθώς εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξε μια σειρά εκλογικών αδικημάτων.

Ο κ.Ράφενσμπέργκερ δήλωσε σε συνέντευξή του χθες, Δευτέρα, ότι ο Τραμπ τον πίεσε να δεχθεί “ένα ανάρμοστο” τηλεφώνημα το Σάββατο, στη διάρκεια του οποίου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ του ζήτησε να βρει τις απαραίτητες ψήφος ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του στην πολιτεία.

“ Δεν πίστεψα ποτέ ότι είναι σωστό να μιλήσω με τον πρόεδρο, αλλά επέμεινε, υποθέτω ότι έβαλε το προσωπικό του να μας πιέσει. Ήθελαν να γίνει αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία”, εξήγησε ο Ράφενσμπέργκερ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “ Good Morning America” του ABC.