Επικυρώθηκε η εκλογή Μπάιντεν - Περιορίστηκαν οι υποστηρικτές του Τραμπ στους ρεπουμπλικάνους - Free Sunday
Επικυρώθηκε η εκλογή Μπάιντεν - Περιορίστηκαν οι υποστηρικτές του Τραμπ στους ρεπουμπλικάνους

Επικυρώθηκε η εκλογή Μπάιντεν - Περιορίστηκαν οι υποστηρικτές του Τραμπ στους ρεπουμπλικάνους

Στην επικύρωση της εκλογής Μπαϊντεν προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες το αμερικανικό κογκρέσο, καθώς η προσπάθεια των πολιτικών φίλων του προέδρου Τραμπ να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα στην Αριζόνα και στην Πενσιλβάνια αποδείχτηκε ανεπιτυχής καθώς απορρίφθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες από τη Γερουσία και ευρείες από τη βουλή των αντιπροσώπων.

Σε ότι αφορά στην Αριζόνα, η βουλή απέρριψε τις ενστάσεις με 303 έναντι 121, η Γερουσία με 93 ψήφους έναντι 6, ενώ οι ενστάσεις για την Πενσιλβάνια με 92 έναντι 7 ψήφων.

Αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ανέφερε πως δεν αναμένει άλλες ενστάσεις στην κύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος.

Στο μεταξύ μειώθηκε σοβαρά η υποστήριξη του προέδρου ανάμεσα στους βουλευτές και γερουσιαστές των ρεπουμπλικάνων.

«Δεν υπάρχει θέμα ότι ο πρόεδρος σχημάτισε τον όχλο, ο πρόεδρος υποκίνησε τον όχλο, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον όχλο. Άναψε τη φωτιά», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι η οποία απέδωσε την επίθεση ως απόπειρα να εμποδιστεί το Κογκρέσο να επιτελέσει το συνταγματικό καθήκον του επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Ο βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ είχε καλέσει τον Τραμπ να σταματήσει την εισβολή:

«Είμαστε μάρτυρες της απόλυτης μπανανίας αυτή τη στιγμή στο Καπιτόλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. @realDonald Trump, πρέπει να το σταματήσεις αυτό», έγραψε στο Twitter ο Γκάλαχερ, ενώ ο συνάδελφος του βουλευτής Τζέιμς Φρεντς Χιλ, ο οποίος έχει ψηφίσει σε ποσοστό άνω του 95% των προτάσεων Τραμπ, δήλωσε στο CNBC: «Ο πρόεδρος φέρει μέρος της ευθύνης για την εξημμένη ρητορική».

«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τη δήλωση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν προς το έθνος», ανέφερε σε δήλωσή του στο Twitter ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ χωρίς να αναφέρει τον Τραμπ.

Ο τελευταίος ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους χωρίς να κατονομάζει τον Τραμπ, είπε πως είναι «συγκλονισμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά μερικών πολιτικών ηγετών μετά τις εκλογές και από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται σήμερα προς τους θεσμούς μας τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου μας».

«Είναι ένα εξοργιστικό και σπαραξικάρδιο θέαμα, έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία -- όχι στη δημοκρατία μας», είπε ο Μπους, σύμφωνα με τον οποίο η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο έγινε από «ανθρώπους των οποίων τα πάθη πυροδοτήθηκαν από ψεύδη και ψευδείς ελπίδες. Η ανταρσία μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο έθνος και τη φήμη μας».

Αλλά και ο τελευταίος πριν τον Τραμπ, υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, σε δήλωση του έκανε λόγο για ανταρσία:

«Αυτό που συνέβη σήμερα εδώ ήταν μια ανταρσία που έχει υποκινηθεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτοί που επιλέγουν να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το επικίνδυνο τέχνασμά του αμφισβητώντας τα αποτελέσματα νόμιμων, δημοκρατικών εκλογών θα θεωρούνται για πάντα συνεργοί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας».

Υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου καθώς ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Τραμπ εξέθεταν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 που κέρδισε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έκανε λόγο για «μια ανταρσία» καθώς διαδηλωτές εφορμούσαν στο Καπιτώλιο, έσπαγαν παράθυρα, καταλάμβαναν γραφεία, εσέβαλλαν στις αίθουσες του Κογκρέσου και απειλούσαν την ασφάλεια αιρετών αξιωματούχων.