Συμβιβασμό επιδιώκει ο Τραμπ ενώ εξετάζεται η απομάκρυνση και η παραπομπή του - Free Sunday
Συμβιβασμό επιδιώκει ο Τραμπ ενώ εξετάζεται η απομάκρυνση και η παραπομπή του

Συμβιβασμό επιδιώκει ο Τραμπ ενώ εξετάζεται η απομάκρυνση και η παραπομπή του

Τη δέσμευση για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του, λίγο μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών από το Κογκρέσο, στον απόηχο της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο για να αποτραπεί η ήττα του στις εκλογές.

«Παρόλο που διαφωνώ απολύτως με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα στοιχεία με επιβεβαιώνουν, εν τούτοις θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου», είπε ο Τραμπ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, λίγη ώρα αφότου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι μετά την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για τα εκλογικά αποτελέσματα και στην Πενσιλβάνια, το Κογκρέσο επικύρωσε την ψηφοφορία του Κολεγίου των Εκλεκτόρων με 306 ψήφους έναντι 232

Η δήλωση ήλθε ενώ μέλη του αμερικανικού κογκρέσου μετά την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, θέτουν θέμα απομάκρυνσης του προέδρου Ντονάλντ Τραμπ πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου,

Σύμφωνα με πηγή, η οποία φέρεται να γνωρίζει την προσπάθει που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν κάποιες αρχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των συμμάχων του Τραμπ για να επίκληση της 25ης Τροπολογίας.

Η 25η Τροπολογία, που επικυρώθηκε το 1967 και υιοθετήθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι το 1963, αφορά την προεδρική διαδοχή και ανικανότητα.

Το Εδάφιο 4 αφορά καταστάσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του αλλά δεν αποχωρεί οικειοθελώς από τη θέση του.

H 25η Τροπολογία εφαρμόζεται όταν ένας πρόεδρος κρίνεται ανίκανος λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με ειδικούς αλλά ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν επίσης ισχυριστεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και πιο ευρέως και για έναν πρόεδρο που είναι επικίνδυνα ακατάλληλος για τη θέση αυτή.

Προκειμένου να γίνει επίκληση της 25ης Τροπολογίας, ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ θα πρέπει να δηλώσουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του προέδρου και να τον απομακρύνουν. Με βάση αυτό το σενάριο, τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο Πενς.

Ο Τραμπ μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει ότι δύναται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του. Εάν ο Πενς και η πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν αντιταχθούν στην απόφαση του Τραμπ, τότε εκείνος ανακτά την εξουσία. Εάν αντιταχθούν στη δήλωση του Τραμπ, το θέμα θα διευθετηθεί από το Κογκρέσο, αλλά ο Πενς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προέδρου έως τότε.

Για την απομάκρυνση του Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα.

Ο Τραμπ έχει στο παρελθόν παραπεφθεί από την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2019 με τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του Κογκρέσου λόγω των προσπαθειών του να πιέσει την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Τραμπα χάνει διαρκώς υποστηρικτές καθώς μετά τα επεισόδια, την παραίτησή του υπέβαλε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ματ Πότινγκερ.

Η παραίτηση Πότιγκερ ακολουθεί τις αντίστοιχες δύο συνεργατών της Μελάνια Τραμπ που παραιτήθηκαν την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα η Στεφανί Γκρίσαμ παραιτήθηκε από προϊστάμενη του επιτελείου της πρώτης κυρίας. «Ήταν τιμή να υπηρετήσω τη χώρα στον Λευκό Οίκο. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα στην αποστολή της κ. Τραμπ να βοηθήσει τα παιδιά παντού και περήφανη για τα πολλά επιτεύγματα αυτής της διοίκησης» ανέφερε η Γκρίσαμ, η οποία είχε διατελέσει γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου πριν γίνει επικεφαλής του επιτελείου της πρώτης κυρίας.

Πηγή με γνώση του θέματος εξέφρασε την άποψη ότι τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εκείνη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, την παραίτηση τους έχουν υποβάλλει επίσης η γραμματέας του Λευκού Οίκου, αρμόδια για τον σχεδιασμό κοινωνικών εκδηλώσεων, Ρίκι Νικέτα, καθώς και η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο παραίτησης εξετάζουν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Κρις Λίντελ.