Έως δυο χρόνια η προστασία από το εμβόλιο της Moderna - Ευελιξία ανάμεσα στις δόσεις ζητά ο ΠΟΥ - Free Sunday
Έως δυο χρόνια η προστασία από το εμβόλιο της Moderna - Ευελιξία ανάμεσα στις δόσεις ζητά ο ΠΟΥ

Έως δυο χρόνια η προστασία από το εμβόλιο της Moderna - Ευελιξία ανάμεσα στις δόσεις ζητά ο ΠΟΥ

Σε δύο χρόνια υπολογίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19, αν και, όπως διευκρίνισε, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει μια οριστική αξιολόγηση.

«Το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφηκε στα μέσα ενημέρωσης στην άνοιξη, με ένα εμβόλιο που θα λειτουργεί μόνο για ένα μήνα ή δύο, έχει, νομίζω, εξαφανιστεί», δήλωσε ο Μπανσέλ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Oddo BHF.

Ο Μπανσέλ πρόσθεσε ότι η εταιρία του πρόκειται να αποδείξει ότι το εμβόλιό της θα είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

«Η ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό φθίνει με πολύ αργούς ρυθμούς... Πιστεύουμε ότι δυνητικά θα υπάρχει προστασία για περίπου δυο χρόνια».

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση της για το εμβόλιο που η εταιρεία ανέπτυξε κατά της ασθένειας, σε μερικές μόλις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εμβολιασμός των ευρωπαϊκών χωρών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Χανς Κλούγκε εξήγησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη εκμετάλλευση των περιορισμένων προμηθειών εμβολίων και την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.