Αστυνομικός ο πέμπτος νεκρός της εισβολής ενώ ο Τραμπ σκέφτεται να δώσει χάρη στον εαυτό του - Free Sunday
Αστυνομικός ο πέμπτος νεκρός της εισβολής ενώ ο Τραμπ σκέφτεται να δώσει χάρη στον εαυτό του

Αστυνομικός ο πέμπτος νεκρός της εισβολής ενώ ο Τραμπ σκέφτεται να δώσει χάρη στον εαυτό του

Ένας αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά την εισβολή των οπαδών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των νεκρών από τα επεισόδια που έγιναν προχθές Τετάρτη για να αποτραπεί η επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν,

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Πέμπτη το βράδυ, ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής «με διαδηλωτές» την 6η Ιανουαρίου, και αφού επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της USCP «κατέρρευσε».

«Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του» χθες βράδυ, καταλήγει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία της Ουάσινγκτον, την USCP και ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Την ίδια ώρα πάντως πληθαίνουν οι πληροφορίες, ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του.

Την πληροφορία που μετέδωσε χθες το βράδυ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο “καλά ενημερωμένη πηγή”, είχε δημοσιεύσει νωρίτερα η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τους Times, «σε αρκετές συζητήσεις μετά την ημέρα των εκλογών, ο κ. Τραμπ είπε σε συνεργάτες του πως σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη και, σε άλλες περιπτώσεις, τους ρώτησε αν θα έπρεπε και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις νομικά και πολιτικά».

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία αλλά ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απένειμε χάρη ή έδειξε επιείκεια σε διάφορους πολιτικούς συμμάχους και φίλους του, ανέφερε το 2018 σε ανάρτησή του στο Twitter πως έχει «το απόλυτο δικαίωμα» να «απονείμει χάρη στον εαυτό του».

Κανένας πρόεδρος δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει επομένως νομικό ή δικαστικό προηγούμενο.